Rechter legt Tubbergenaar (22) met ernstig ziek broertje een milde straf op

Foto: Onbekend

Jordy H. uit Tubbergen is vanmiddag veroordeeld tot het uitvoeren van 150 uur taakstraf, waarvan 50 uren voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, wegens een vijftal misdrijven.

Op 12 februari 2017 ging H. meermaals in de fout. In de stad Hengelo bedreigde hij een man en een vrouw met een vuurwapen bij een uit de hand gelopen verkeersruzie. Ze hadden kinderen op de achterbank zitten, maar keken plotsklaps in de loop van een luchtdrukpistool. Opgetrommelde agenten werden vervolgens tot op het bot beledigd. Kankerlijers, kutwouten, kneuzen; voor van alles zijn ze uitgemaakt. Frappant genoeg, zo bleek tijdens de rechtszitting, is zijn broertje zeer ernstig ziek. De hierdoor opgekropte woede en onmacht maakte zich naar eigen zeggen over hem meester tijdens de ruzie. “Ik weet er zelf niet meer zo veel van. Ik was toen helemaal wild”, verklaarde hij tegen de politierechter. “Ik ben helemaal niet agressief. Alles wat opgekropt was kwam er opeens uit.” Tijdens het verblijf in het arrestantencentrum te Borne bleef H. erg boos en vernielde daar een onderdeel van een beveiligingscamera. “Ik wilde roken, maar ze deden de intercom uit”, voerde hij aan. “Ik heb overal spijt van en snap zelf ook niet hoe ik zo woedend kon worden. Zo ben ik normaal nooit.”

H. heeft een eigen bedrijf als stratenmaker en maakt volgens hemzelf lange dagen. “Ook ’s avonds werk ik. Daarom ben ik meestal pas tegen middernacht thuis, ook om niet alles te hoeven meemaken wat daar gebeurt.”

Ondanks de ernstige feiten waarvoor H. voor de rechtbank moest verschijnen, eiste de officier van justitie alleen een taakstraf. Dit was vooral gebaseerd op het levensverhaal van H., het excuses voor het gedrag dat hij heeft getoond, dat hij behalve een veroordeling wegens het rijden onder invloed geen noemenswaardig strafblad heeft en het reclasseringsrapport dat dit alles ondersteunt. Politierechter Sandra Huisman woog dit nadrukkelijk mee en nam de strafeis compleet over in haar vonnis. “Het zijn heftige feiten waar u van verdacht wordt. Het is heel beangstigend voor mensen om opeens met een vuurwapen geconfronteerd te worden. Ook voor de politiemensen die op een dergelijke melding afkomen is er een behoorlijk risico, maar dan wordt ze de huid vol gescholden. Ik geef u wel straf, maar daarbij hou ik rekening met de stressvolle periode waarin u verkeert.”

Zowel de verdachte als het OM gaven aan af te zien van hoger beroep. Met aftrek van de tijdelijke detentie na zijn arrestatie, moet H. nog 92 uren aan werkstraf uitvoeren. Daarnaast heeft hij een meldplicht bij de Reclassering en moet hij daar een gedragscursus volgen. Volgens een rapport over zijn persoonlijkheid is er een geringe kans op herhaling van een soortgelijke woedeaanval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen