Automobiliste uit Tubbergen verdacht van toebrengen ernstig letsel bij fietser

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Foto: Mark Mensink

Hoeveel schuld draagt een automobilist die door omstandigheden een fietsster over het hoofd ziet of vergeet naar links te kijken, waarna diegene valt en ernstig letsel oploopt?

Over die vraag buigt de meervoudige strafkamer van de rechtbank Almelo zich de komende tijd.

De terechtstaande verdachte, de 59-jarige Elly B. uit Tubbergen, reed op 28 februari 2017 in haar auto de Beethovenlaan te Almelo op. Ze kwam vanaf een parkeerterrein, gelegen nabij het verzorgingshuis waar de automobiliste werkzaam is. Vanaf haar linker zijde verscheen een fietser, die zij voorrang had moeten geven toen ze openbare weg op ging rijden. Om voor haarzelf ook onduidelijke redenen was dat toen niet het geval.

Slachtofferverklaring

Het slachtoffer liep o.m. een gebroken nekwervel op, lag 2 maanden in het ziekenhuis en moest ongeveer een jaar lang revalideren. “Ik woon zelf aan de Beethovenlaan en haal het nooit in mijn hoofd om niet te stoppen. Eigenlijk begrijp ik het niet goed dat ze daar niet gestopt is. Ze kwam met een hoge vaart op me af”, beweerde de Almelose.

Uitzwaaien

Bij haar eerste politieverhoor, zowat direct na het ongeval, verklaarde de Tubbergse autobestuurder dat ze op dat moment niet naar links keek en naar enkele collega’s had gezwaaid. Toch gaf ze tijdens de rechtszitting aan zich dat eerste niet goed voor te kunnen stellen. “Ik rij al bijna 40 jaar. Ik meen dat ik echt wel gekeken heb”, aldus de vrouw.

Haar advocaat meent dat hieruit kan worden geconcludeerd dat er sprake is van een ‘klein foutje’ en geen grove verkeersovertreding, waardoor een geldboete op z’n plaats zou zijn. “Het kan haast niet anders dan dat de fietser achter de linker spijl van de voorruit heeft gezeten en dat zij daardoor niet is gezien”, speculeerde ze namens haar cliĆ«nte.

Onvoorzichtigheid?

Wat de officier van justitie betreft zijn er wel degelijk redenen om aan te nemen dat de bestuurster van de auto aanmerkelijk onvoorzichtig handelde door niet naar links te kijken als gevolg waarvan de fietser veel leed is aangedaan. “U kwam vanuit een uitrit en had voorrang moeten verlenen. Voor alle duidelijkheid: we hebben het niet over expres handelen, dat is hier niet het geval.” Het OM eist daarom een werkstraf van 40 uren, te vervangen door 20 dagen hechtenis, met een proeftijd van 2 jaar.

Ook dreigt het rijbewijs van de verdachte ingenomen te worden voor de duur van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Volgens haar raadsvrouw kan ze het ‘roze papiertje’ geenszins missen vanwege diverse vrijwillige, familiaire en ook zakelijke verplichtingen.

Naar verwachting volgt op 7 juni aanstaande een uitspraak in deze rechtszaak.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen