Agent uit Tubbergen rijdt Duitse autodief klem na wilde achtervolging

Foto: Politie

Afgelopen nacht is een Duitse automobilist, die achter het stuur van een gestolen voertuig zat, na een kilometerslange achtervolging door agenten uit Duitsland en Nederland klemgereden en vervolgens opgepakt bij Apeldoorn.

“Er waren heel wat verkeersdeelnemers die door het asociale gedrag van de persoon uit moesten wijken of bot op de rem moesten gaan staan, want hij ging echt als een malle door het verkeer heen”, beschrijft agent Bas Kuiphuis.

De verdachte viel bij een controle in Duitsland, nabij de stad Osnabrück, door de mand. Zijn voertuig bleek gesignaleerd te staan, waarna de Duitse politie hem aan probeerde te houden. De man ging er echter snel vandoor.

“Op een gegeven moment, toen ze de grens met Nederland naderden, werd onze meldkamer door de Duitsers op de hoogte gebracht.” Dat vertelt Kuiphuis, die als eerste Nederlandse agent met z’n dienstvoertuig de achtervolging inzette op de A1 bij Oldenzaal. Hij spreekt van een zeer enerverende nachtje. “We werden naar de afslag Oldenzaal-Zuid gedirigeerd. Daar moesten we ons opstellen.”

De politieman maakte daar alvast vaart om geen kostbare seconde te verliezen en voegde in met zo’n 180 km/u, beschrijft hij. Toch werd Kuiphuis met een noodgang door de vluchtende Duitser aan de rechterkant ingehaald. “Hij ‘vloog’ over de vluchtstrook en haalde een paar vrachtwagens rechts in”, vervolgt de agent. Onderwijl sloten andere politiewagens bij de colonne aan. “Het ging met een snelheid, niet normaal.”

Pas bij de afslag Apeldoorn-Zuid kon de verdachte alsnog tot stoppen worden gedwongen, nadat hij een inschattingsfout maakte. “Een wagen van de landelijke eenheid wist die wagen van de verdachte te raken aan de achterkant. Deze draaide om z’n as en ik weet op dat moment mijn auto er precies achter te parkeren, zodat de verdachte ook niet meer achteruit kon rijden.”

De man werd na zijn aanhouding overgedragen aan de Duitse autoriteiten. De auto is in beslag genomen. Als gevolg van de actie werden elders nog twee verdachten aangehouden, maar hun nationaliteit en mogelijke rol is onbekend.

Agent Kuipers blikt tevreden terug op de spannende politieachtervolging. “We zijn gelukkig geen Max Verstappen. Maar je hebt natuurlijk wel de nodige ervaring, dus ik weet best wel hoe ik met zo’n dienstvoertuig om moet gaan.”

Reacties

article
64336
Afgelopen nacht is een Duitse automobilist, die achter het stuur van een gestolen voertuig zat,
https://tubbergen.nieuws.nl/politieberichten/20181210/agent-tubbergen-rijdt-duitse-autodief-klem-wilde-achtervolging/
2018-12-10T10:09:21+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2018/12/10100859/DuCcYhPXcAINFDI.jpg
1-1-2