Tubbergenaar heeft z’n lesje wel geleerd na een fietsaankoop via Marktplaats

Foto: CC0

Hij zal het nooit weer doen, een fiets kopen via online advertentieplatform Marktplaats.

Vanmorgen moest een 29-jarige man uit Tubbergen voor de rechter verschijnen, omdat hij zich verzette tegen een transactievoorstel voor heling. De bijbehorende boete van 180 euro vond ie zeer onterecht. “Ik was me van geen kwaad bewust en opeens lag die strafbeschikking bij ons op de deurmat.”

In 2015 heeft hij voor 150 euro in Enschede een tweewieler op de kop getikt, waarvoor geadverteerd werd op internet. De toenmalige verkoper, ene Erkan, leek hem betrouwbaar genoeg toe. “Het was een nette wijk en een nette meneer. Niets opvallends aan”, vertelde de Tubbergenaar in de rechtbank van Almelo. Er ging dus geen lampje bij hem branden over een mogelijke diefstal.

Gestolen

De bal kwam pas aan het rollen toen de verdachte dit rijwiel in 2018 voor 140 euro wilde verpatsen aan een andere persoon uit Tubbergen. Diens zoon trok aan de bel, omdat hem opviel dat het slot niet standaard is voor dit fietsmodel. Uit het raadplegen van een online register bleek inderdaad dat de fiets in 2015 gestolen is.

De man, die geen strafblad heeft en een vaste baan in Albergen, hield bij hoog en laag vol dat hij terecht geen argwaan kreeg bij de aanschaf. “Hij had alle tijd voor ons. We konden ook gewoon een proefrit maken, m’n vriendin en ik”, beschreef hij het aankoopproces bij de vermoedelijke fietsendief.

Vrijspraak

Zowel de officier van justitie als de politierechter vonden het verhaal aannemelijk genoeg. Het OM vroeg vrijspraak en in de uitspraak werd dit bekrachtigd. De verdachte gaf aan z’n lesje te hebben geleerd en nooit meer op deze manier een fiets te gaan aanschaffen, uit angst voor een herhaling.

De vraag om schadevergoeding die de andere Tubbergenaar heeft ingediend, ter hoogte van zo’n 400 euro, werd onontvankelijk verklaard. Hem rest een gang naar de civiele rechter, indien gewenst.

Het is niet bekend of de rechtmatige eigenaar de fiets al teruggekregen heeft.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen