Schouderklopjes van collega’s voor gediscrimineerde agent

Gerechtsgebouw in Almelo
Foto: Mark Mensink

Het was een nogal aandoenlijk en zeker bijzonder tafereel in de rechtbank van Almelo: Een geüniformeerde agent die van twee collega’s bemoedigende woorden en kameraadschappelijke schouderklopjes krijgt na een rechtszaak.

De reden voor dit persoonlijke en ontladende moment zit verscholen in een even daarvoor door de politierechter gedane uitspraak over een jongeman. Die had de desbetreffende politieman, met een Turkse achtergrond, tot op het bot getergd. Dat gebeurde op 2 maart in Tubbergen, vermoedelijk in een flink dronken bui.

De aangeklaagde man uit Bornerbroek uitte toen dermate harde taal dat hij werd aangeklaagd voor groepsdiscriminatie, belediging van een ambtenaar in functie en verzet bij zijn arrestatie. Andere agenten die waren opgetrommeld kregen onder meer te horen dat zij niet zouden moeten samenwerken met zo’n “vieze zwarte”.

Van zowel de rechter als het Openbaar Ministerie kreeg de 19-jarige verdachte een flinke oorwassing. In niet mis te verstane bewoordingen werd hem duidelijk gemaakt dat zijn toen gebezigde gedrag absoluut niet te tolereren valt. Ook werd hem geadviseerd zijn welgemeende excuses aan te bieden, iets na de uitspraak alsnog gebeurde. Hij was samen met z’n moeder en zonder advocaat naar de zitting gekomen.

Van de rechtbank kreeg de Bornerbroeker hetzelfde opgelegd als het OM had geëist: een werkstraf van 50 uur. “De volgende keer, als dit weer zou gebeuren, praten we alleen nog over een gevangenisstraf. Laat dat heel helder zijn”, aldus de officier van justitie. “De komende vijf jaar sta je op scherp.”

'

Reacties

article
68387
Het was een nogal aandoenlijk en zeker bijzonder tafereel in de rechtbank van Almelo: Een
https://tubbergen.nieuws.nl/politieberichten/20190531/schouderklopjes-van-collegas-voor-gediscrimineerde-agent/
2019-05-31T10:10:54+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2017/08/11093145/Gerechtsgebouw-Almelo1.jpg
1-1-2