Wildcrossers: ‘Iedereen heeft recht op eigen stukje natuur, en wij ook’

Foto: Jeroen Buunen

Het plan van boswachter Jeroen Buunen om wildcrosser te vangen met netten en touwen om te voorkomen dat zij schade aanrichten in natuurgebieden, valt niet in goede aarde bij de crossliefhebbers.

“Veel van de bospaden die in de laatste 30 jaar door offroad-rijders gecreëerd werden, zijn de laatste paar jaren overgenomen als mountainbikeroutes en gedeeltelijk ook als routes voor ruiters. Waarom krijgen die wel voorrang en de andere groepen natuurgebruikers niet?”, zo vraagt een motorcrosser, die alleen anoniem namens vele medestanders zijn verhaal wil doen, zich hardop af. “Volgens mij is de natuur van ons allemaal en hebben we allemaal recht op een stukje gebruik.”

De man, die naar eigen zeggen kan buigen op meer dan 25 jaar rijervaring in binnen- en buitenland, vervolgt: “Als je je verstand gebruikt, dus zonder andere mensen in gevaar te brengen, mag je er toch best rijden? En dat hoeft niet altijd als crossbaan. Want als je alleen al de omgeving in je op kunt nemen, dus zittend op een toermotor, is dat ook een kwestie van genieten van de natuur. Net als ieder ander dat doet.”

Gevaar

Hij is mordicus tegen het gebruiken van ‘zware middelen’ tegen overtreders, zoals Buunen dat voorstelt. “Je krijgt dan een schrikreactie, met alle gevolgen van dien. Dat kan vanzelfsprekend heel gevaarlijk zijn”, zegt de crossliefhebber. “Het is prima om motorrijders, die dingen kapot maken en zich misdragen, een halt toeroept. Als je door een stukje kaal veld rijdt en daar vervolgens diepe sporen achterlaat, ben je de boel gewoonweg aan het uitlokken. Maar een net inzetten of touw aan een boom knopen om iemand tegen te houden, da’s natuurlijk niet zonder enig risico.”

Sowieso verwacht de motorliefhebber dat zo’n draconische maatregel in de praktijk weinig kans van slagen zal hebben. “Mensen willen toch rijden voor een stukje vertier. Hardlopers en fietsers kiezen ook een eigen route. Zolang het maar fatsoenlijk blijft, moet dat – vind ik – wel kunnen”, benadrukt hij. “Het is zo dat ook veel reguliere wegen al gesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Nou, dan ‘dwing’ je ons er juist toe andere paden te kiezen.”

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen