Strafhalvering voor verwarde vrouw die geld van bejaarde moeder stal

Foto: Mark Mensink

De 44-jarige Charlotte A. uit Denekamp is veroordeeld tot een werkstraf van 50 uren voor het stelen van iets meer dan 1.100 euro, dat via de pinpas van haar moeder werd opgenomen bij een bank.

“Ik had nog ongeveer 1.000 euro tegoed. Meermaals per week reed ik vanuit mijn huis naar Mariaparochie om voor haar te zorgen, boodschappen te doen en te koken. Nooit kreeg ik daar iets voor”, verklaarde de vrouw. Ze woont sinds enige tijd verplicht in een instelling en krijgt ook medicijnen toegediend, vanwege haar verwarde toestand. “Men zegt dat ik een gevaar vorm voor m’n omgeving en mezelf, maar volgens mij klopt daar niets van. Was ik dan vandaag hier geweest? Denk het niet…”

Aangezien de diefstal bij een direct familielid plaats heeft gevonden, diende de benadeelde ook een formele klacht in te dienen tegen de verdachte. “Iets wat uw moeder gedaan heeft. Tegen u persoonlijk, omdat u de pinpas uit haar jas heeft gehaald. Het is kwalijk om dat te doen bij vrouw van 72 jaar, die zorg nodig heeft”, hield officier van justitie Karel de Valk de verdachte tijdens de rechtszitting in Almelo voor. “Zij heeft me m’n hele leven lang al veroordeeld voor alles en nog wat. Wat ik deed was nooit goed genoeg”, aldus A. “Mijn broer kreeg wel betaald, ik niet.”

A. leek geen berouw te tonen, maar wist wel dat ze iets verkeerd had gedaan. “Het mag niet, dat klopt. Maar ik deed dat vanwege hetgeen ik al aangaf.” Volgens de openbaar aanklager zou zoiets – in sommige gevallen – al een gevangenisstraf op kunnen leveren. De Valk vroeg echter om een taakstraf van 100 uur, waarvan – gezien haar geestelijke gesteldheid – de helft voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

De politierechter nam de strafeis geheel over. A. heeft nog 14 dagen de bedenktijd om hoger beroep aan te tekenen.

Reacties