Gemeenteraad mordicus tegen mantelzorgboete

Foto: John Peters

Alle raadsleden gaan de Eerste Kamer oproepen om niet in te stemmen met de zogeheten ‘mantelzorgboete’. Die boete houdt in dat ouderen die bij hun kinderen gaan wonen, flink gekort worden op hun AOW-uitkering als kinderen juist de zorg voor hun ouders op zich nemen. Ook zal de gemeente Tubbergen zich aansluiten bij andere gemeenten die een protestbrief tegen de ‘onrechtvaardige’ boete hebben geschreven aan minister Klijnsma van Sociale zaken en Werkgelegenheid.Ouderen die bij hun kind in huis gaan wonen, bijvoorbeeld omdat ze hulp nodig hebben bij de dagelijkse zorg, kunnen in 2015 rekenen op flink minder AOW. Het kabinet vindt dan namelijk dat ze samenwonen en de kosten voor het huishouden kunnen delen. De AOW gaat dan omlaag, van 70% van het minimum inkomen naar 50%.

Op dit moment geldt er nog een uitzonderingsregel voor ouders en kinderen. Zij worden voor bepaling van de AOW niet als samenwonend gezien, ook al wonen ze in één huis. De AOW-er krijgt het volledige bedrag, alsof hij alleenstaand is. De voornoemde wijziging in de Wet Werk en Bijstand, welke in februari door de Tweede Kamer werd aangenomen, veroorzaakt veel maatschappelijke onrust. De Tubbergse gemeenteraad vindt het bij monde van CDA-raadslid Leo Stamsnieder juist prijzenswaardig en van maatschappelijk belang dat mensen voor elkaar kunnen en willen zorgen. “Dat moet je wat ons betreft eerder stimuleren dan ontmoedigen.”

Op 24 juni zal het wetsvoorstel waarin ook de mantelzorgboete is opgenomen, behandeld worden in de Eerste Kamer. De raad is van plan om meer te doen dan alleen maar een protestbrief richten aan de leden van de Eerste Kamer en aangeven dat zij niet akkoord gaan met het voornemen om AOW-gerechtigden geld te laten inleveren, omdat zij bijvoorbeeld inwonen bij hun zoon of dochter en om die reden minder kosten hebben. Stamsnieder: “Wij zullen landelijke partijgenoten oproepen in de Eerste Kamer niet in te stemmen met de nieuwe wet. Daarnaast vinden wij dat er een rol is weggelegd voor het college om zich in te spannen met hetzelfde doel, namelijk dat de Eerste Kamer niet in gaat stemmen met deze nieuwe wet.”

Kostendelersnorm
Het toepassen van de zogeheten ‘kostendelersnorm’ is volgens de gehele raad een ontmoediging van mantelzorg. “Onze fracties maken zich grote zorgen over deze mantelzorgboete. Er wordt steeds meer zelfredzaamheid gevraagd van de samenleving. Ook wij als gemeente verwachten steeds meer van onze mantelzorgers. De maatregel die nu door de overheid genomen dreigt te worden, werkt dit enorm tegen. Ook in onze gemeenschap, waar ouders vaak nog kunnen rekenen op ondersteuning van hun kinderen, zullen we met deze onrust te maken krijgen”, aldus Stamsnieder.

Eerder lieten verschillende andere organisaties en gemeenten al blijken zich grote zorgen te maken over de mantelzorgboete. Deze spreken van een ‘strafmaatregel’ en ‘een volstrekt verkeerd en ontmoedigend signaal’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen