‘Gemeente trekt Brezan gewoon voor’

Foto:

De verkoop van automaterialen aan particulieren op het industrieterrein van Tubbergen is in strijd met de regels. Dat heeft de bestuursrechter in Zwolle bepaald naar aanleiding van een beroep dat Spoolder Automaterialen heeft ingediend tegen de gemeente Tubbergen. Deze had besloten niet op te treden tegen Brezan, de directe concurrent van Spoolder.De rechter oordeelt nu dat de gemeente fout zit door detailhandel toe te staan door Brezan (Hesselink Automotive). Dit automatialenbedrijf levert namelijk niet alleen aan bedrijven, maar ook aan particulieren. Oneerlijke concurrentie, concludeerden de eigenaren van Spoolder, die vervolgens de gemeente vroegen op te treden. Maar deze weigerde dit omdat zij eerder Brezan juist toestemming hadden gegeven om zaken te doen met particulieren.

De gemeente betoogde dat het geldende bestemmingsplan voldoende ruimte biedt om op deze locatie detailhandel toe te staan. Spoolder legde zich hier niet bij neer en diende een bezwaarschrift in. Deze werd echter afgewezen. Vervolgens werd de stap naar de bestuursrechter gemaakt, welke hen ditmaal wel in het gelijk stelt.

Volgens de rechter is gezien het huidige bestemmingsplan alleen groothandel in automaterialen toegestaan. De gemeenteraad heeft daarmee dus geen toestemming gegeven voor detailhandel en het gemeentebestuur moet daarom opnieuw een besluit nemen over het verzoek tot handhavend optreden, om zodoende (eventueel) Brezan te stoppen met winkelverkoop.

De familie Spoolder was naar eigen zeggen mede door het ‘voortrekken’ van Brezan door de gemeente gedwongen om hun zaak te sluiten. “We zijn uiteraard blij met deze uitspraak en wachten af waar de gemeente mee komt”, aldus Jopie en Herman Spoolder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen