Gemeente legt geluidsnorm evenementen verder aan banden

Foto: Redactie

Reeds bij een overschrijding van 3 decibel teveel aan geluid, tijdens een evenement waar muziek wordt gedraaid, wil de gemeente gaan optreden. Dat staat in een besluit dat het college van burgemeester en wethouders genomen heeft. Reden hiervoor is het aanpakken van excessen.

Volgens de gemeentelijke plannen is het geen optie om op de oude voet verder te gaan. “Als we niets doen kunnen organisatoren van evenementen net zoveel geluid produceren als ze willen. De kans op excessen neemt dan toe en de acceptatie van de omwonenden ten opzichte van een bepaald evenement neemt af. Een uiteindelijk gevolg zou kunnen zijn dat een jaarlijks terugkerend evenement geannuleerd moet worden, omdat de omgeving het niet langer tolereert.”
Gedurende het afgelopen jaar is als pilot bij een aantal lawaaiige evenementen die jaarlijks terugkeren een continue geluidsmeting uitgevoerd. Volgens de gemeente vonden veel omwonenden dat de muziek wel hoorbaar was, maar minder dan tijdens voorgaande jaren en met minder gedreun. Door geluidsnormen op te nemen wordt meegewerkt aan meer draagvlak in de omgeving voor een bepaald evenement, concludeert het college van B&W daarom.
Inzichtelijk maken problematiek
Evenementen zijn belangrijk, maar ze hebben ook een keerzijde. Geluidoverlast komt het meeste voor en dan met name overlast door de ‘bastonen’. Om geluidshinder rond evenementen beter beheersbaar te maken, heeft de gemeente een plan opgesteld. De opgenomen geluidsnormen zijn realistisch en maatschappelijk acceptabel, aldus diezelfde gemeente. Dat wil zegen dat als voldaan wordt aan de normen, excessen qua geluidsoverlast worden voorkomen. Geen geluidoverlast is echter gewoon een illusie, zo stelt het college evenwel ook. Door continue metingen uit te voeren en deze via internet beschikbaar te stellen, wil men het voor de organisatie eenvoudiger maken om aan de gestelde normen te kunnen voldoen.
Realistisch of niet?
Voor het vaststellen van een realistische norm wordt uitgegaan van hetgeen door de organisator is aangevraagd in zijn evenementenvergunning. Daarbij wordt in eerste instantie uitgegaan van de te verwachten geluidsniveaus. De te stellen norm ter plaatse van woningen is afhankelijk van de afstand tot en de ligging van de dichtstbijzijnde woning. 
Acceptabel of niet?
Of een evenement maatschappelijke acceptabel is, is o.a. afhankelijk van het soort evenement, wanneer het evenement plaatsvindt, waar het plaatsvindt, de tijdsduur en tijdstip, de frequentie van evenementen op eenzelfde plaats, overeenkomst tussen omwonenden en publiek, soort muziek etc.
Grofweg kan volgens de gemeente gesteld worden dat een geluidsnorm van 60 dB(A) ter plaatse van de gevels (buiten, niet binnen) overdag of ’s avonds meestal wel acceptabel is. “Deze geluidsnorm zal echter voor veel evenementen met versterkte of live-muziek niet voldoende zijn als realistische norm. Indien het evenement duidelijk bekend gemaakt is, niet te lang duurt, niet ’s avonds laat of ’s nachts of vele malen per jaar plaatsvindt en breed gedragen wordt door de omgeving, is een geluidsnorm van 80 dB(A) op de gevel meestal acceptabel. Bij dergelijke geluidsniveaus is echter zonder twijfel sprake van overlast bij omwonenden”, zo stelt het college. “Geluidsniveaus van 85 dB(A) op de gevel zijn onder sommige omstandigheden ook nog acceptabel; geluidsniveaus van 90 dB(A) of hoger dienen vermeden te worden.”
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen