‘Geesteren wordt zo weer achtergesteld bij Tubbergen’

Foto: Redactie

Het bestuur van sporthal De Ransuil in Geesteren is flink ontstemd door het plan van de gemeente om extra geld vrij te maken voor de bouw van een nieuwe sporthal in Tubbergen. Reden genoeg om een brandbrief naar de politiek te sturen.

Er wordt al een tijd gesproken over een nieuwe sporthal in Tubbergen. Waar het eerst ging om een substantiële uitbreiding van sportruimte, een extra hal naast de bestaande Burgemeester Verdegaalhal, lijkt het nu om een kleine extra capaciteit te gaan. Zodra de nieuwe hal gerealiseerd is, wordt de bestaande Burgemeester Verdegaalhal gesaneerd en de bijbehorende grond verkocht. “De ontwikkelingen betekenen, in netto uren, dat er weinig extra zaaluren beschikbaar komen in de gemeente.” Dit is onacceptabel voor het bestuur van sporthal De Ransuil. In een gezamenlijk overleg van het bestuur van De Ransuil met handbalvereniging STEVO, handbalvereniging Langeveen en volleybalvereniging Tornado is gebleken dat er wekelijks ruim 20 uren te weinig zijn voor de gebruikers van de Geesterense sporthal De Ransuil. De verenigingen wijken nu uit naar sporthallen in Westerhaar, Vroomshoop, Almelo, Bergentheim en zelfs Emlichheim (Duitsland) voor het uitoefenen van sport.”

Voortbestaan gymzaal onzeker

Een extra probleem dient zich aan in de vorm van de gymzaal van de Aloysiusschool te Geesteren. Daar wordt namelijk ook nog elke avond en weekend gesport door de volleybal- en judovereniging. Wekelijks 18 uren. Er is een grote onzekerheid ontstaan over het voortbestaan van de gymzaal van de Aloysiusschool te Geesteren. “Deze heeft namelijk dringend onderhoud nodig. Afstoten van de gymzaal door de Aloysiusschool lijkt een serieuze optie. Een actueel tekort van 20 sporthaluren, en een mogelijk extra tekort van 18 gymzaaluren (6 sporthal uren) maakt een totaal van 26 sporthaluren tekort in Geesteren. Met deze uren kan een volledige sporthal in doordeweekse avonduren worden gevuld. Als deze uren in de nieuwe sporthal ondergebracht moeten worden, kunnen de overige gemeentelijke verenigingen daar niet sporten. Vervangende nieuwbouw is daarom geen optie.”

‘Nog veel vragen onbeantwoord’

In november 2014 heeft een overleg plaatsgevonden met een afvaardiging van de gemeente. Het stichtingsbestuur van De Ransuil: “Daarin werd nog eens nadrukkelijk aangegeven dat de gemeente geen extra bijdrage levert in financiële zin en de SSRT zelf de oplossing moet aandragen. Nu blijkt dat de gemeente €1,2 miljoen beschikbaar stelt voor de nieuwe sporthal. De totale investering die de gemeente levert komt daarbij op bijna €3 miljoen op een investering van €3,9 miljoen. Bijna 80% wordt dus door gemeenschapsgeld betaald. Volgens het gezamenlijke initiatief is het onacceptabel dat er alleen in Tubbergen met gemeenschapsgeld een vervangende sporthal wordt gebouwd. Omliggende kerkdorpen hebben bij nieuwbouw en verbouw veel zelfwerkzaamheid ontplooid, is daar in Tubbergen ook aan gedacht? En hoe staat het met investeringen in onderhoud van bijvoorbeeld De Ransuil in Geesteren, De Danne in Albergen of De Haambrink in Harbrinkhoek? Sporthal De Ransuil, ook al bijna 30 jaar geleden gebouwd, staat net als De Verdegaalhal ook voor grote onderhoudsinvesteringen. Maar kan De Ransuil ook een beroep doen op de gemeente of moeten zij wel zelf voor financiering zorgen? Veel vragen die momenteel onbeantwoord blijven en waar men graag een antwoord op ontvangt!”

Dinsdag 10 februari 2015 is er een raadscommissievergadering over de Tubbergse sporthal. Deze begint ’s avonds om 20.00 uur. “Het vooraf bekendmaken van urenverdeling in de nieuwe sporthal is voor alle gemeentelijke vereningen een vereiste om meer inzicht en openheid van zaken te krijgen”, zo laat de stichting weten.

Reacties