‘Nieuw kapbeleid goed voor toekomstige Kroezebomen’

Foto: Redactie

De angst om een boom te planten die vervolgens nooit meer gekapt mag worden, is wat wethouder Erik Volmerink betreft voorgoed voorbij.

“Wat beschermd is, blijft beschermd. Maar het kan niet zo zijn dat mensen huiverig zijn om een bepaald soort in te planten waar ze nimmer meer van afkomen. Dit is juist goed voor het ‘kaphout’. We moeten meer vertrouwen in de samenleving”, liet Volmerink gisteren in de raadsvergadering weten. Daar stemde de gemeenteraad van Tubbergen in met nieuwe regels om bomen te kappen en vanavond deed men dat eveneens in Dinkelland.

Voor iedereen goed leesbaar

Gemeentelijke verordeningen zijn over het algemeen niet de meest geliefde teksten om te lezen. Daarom is er vanuit de nieuwe kapverordening een lijst met veelgestelde vragen (PDF) in duidelijke taal geschreven. Door op deze manier te communiceren, hopen de gemeenten dat de inwoners op een eenvoudige en duidelijke manier hiervan kennis kunnen nemen.

Verder is er een stappenplan opgesteld; een handige manier om te zien of er een kapvergunning aangevraagd moet worden of niet.

‘Minder overheid, meer samenleving’

De nieuwe kapverordening kent veel minder regels dan voorheen. Hierdoor is een aanvraag niet in alle gevallen nodig, omdat een aantal bomen vergunningvrij gekapt mogen worden. Dat betekent minder ambtelijke inzet en daardoor ook minder kosten voor de burger. Deregulering van de kapverordening betekent daarnaast dat de samenleving meer vrijheid krijgt om een eigen afweging te maken om bepaalde bomen te kappen.

Zomaar een willekeurige boom kappen?

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen nu zomaar een willekeurige boom mag gaan kappen of vellen. Een boom met een diameter dunner dan 40 cm, gemeten op 1.30 meter vanaf het maaiveld rondom de stam mag je zonder vergunning kappen.

Bomen met een diameter groter dan 40 cm mogen alleen zonder vergunning gekapt worden als ze niet behoren tot de soort haagbeuk, beuk, zomereik, wintereik, hollandse linde, winterlinde, zomerlinde, hollandse iep en gewone es. Er zijn dus nog wel degelijk regels verbonden aan het kappen of vellen van een boom.

Groene diensten

Wethouder Erik Volmerink: “In de gemeente Tubbergen hebben in totaal 350 grondgebruikers van boomwallen een zogenaamde Groene Dienst gesloten met de Stichting Groene/Blauwe Diensten Overijssel (SGBDO) met een oppervlakte van ruim 150 hectare. Dit laat zien dat er interesse in de samenleving is om zich vrijwillig in te zetten voor onze leefomgeving. We nemen samen een verantwoordelijkheid in het behoud van ons mooie landschap. De contracten kennen een periode van 30 jaren en worden gecontroleerd door de SGBDO.”

Overleg met natuurorganisaties

Wethouder Eric Kleissen: “Ik ben ervan overtuigd dat de samenleving voldoende krachtig en vitaal is om invulling te geven aan zelfredzaamheid en heb vertrouwen dat zij de eigen verantwoordelijkheid hierin kan nemen. Mochten er toch verschillen van inzicht ontstaan, dan is het belangrijk om vroegtijdig met elkaar om tafel te gaan. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan met de Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum. We hebben de aandachtspunten wat betreft de nieuwe kapverordening met elkaar besproken en begrip getoond voor elkaars standpunten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen