Politiek grensgemeenten blijft ongerust over mobiele bereikbaarheid 112

Foto: Redactie

De burgemeesters en wethouders van de grensgemeenten Dinkelland, Winterswijk, Hardenberg en Tubbergen voelen zich genoodzaakt te reageren op een brief van minister Kamp naar de Tweede Kamer over de mobiele bereikbaarheid van het noodnummer 112. Volgens de gemeenten is het beeld dat de genoemde brief oproept (‘het valt allemaal wel mee’) te algemeen, niet compleet, daardoor onjuist en komt uiteindelijk de leefbaarheid van het platteland niet ten goede.

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken hebben TNO en Agentschap Telecom de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112 buitenshuis. Op 14 april jongstleden heeft minister Kamp de resultaten hiervan gecommuniceerd met de Tweede Kamer.

‘Niks aan de hand’

Volgens de minister is er geen 112-dekkingsprobleem constateert: het percentage geslaagde testoproepen ligt namelijk rond de 99%. Daarom bepleit minister Kamp nu terughoudendheid in de keuze voor extra antennemasten voor het verbeteren van de mobiele bereikbaarheid van 112. Bovendien constateert hij dat ook bij een goede dekking mislukte noodoproepen kunnen optreden en dat specifieke omstandigheden (positie, houding etc.) ook van invloed zijn. Tenslotte benadrukt minister Kamp dat naast netwerkdekking, die in Nederland hoog is, ook andere factoren een belangrijke rol spelen bij de slagingskans van een oproep, zoals bebouwing, vegetatie, weersinvloeden, de kwaliteit van de telefoon en de bewustwording bij de beller van zijn keuzes en positie. Omdat ook de operators hebben aangegeven bereid te zijn of zelfs al bezig zijn om waar nodig lokaal het gesprek aan te gaan om te kijken of er verbeteringen mogelijk zijn, volstaat de minister met de afsluitende opmerking dat hij – naast het stimuleren van deze lokale initiatieven – de ontwikkelingen op de voet volgt.

Openbare veiligheid in het geding

In april 2014 hebben de gemeenten – samen met de colleges van burgemeester en wethouders van Enschede, Losser, Berkelland en Aalten – een brandbrief gestuurd aan minister Kamp over deze kwestie. Destijds al werd aangegeven dat het gegeven dat providers niet verplicht zijn volledig landelijke dekking te realiseren en het feit dat hun plaatsingsplannen momenteel uitsluitend op bedrijfseconomische afwegingen zijn gebaseerd – samen met de toenemende afhankelijkheid van veiligheidsnetwerken van een dekkend mobiel netwerk – ten koste gaat van de openbare veiligheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen