CDA: Fouten in onderzoek naar mobiel bereik 112 noodnummer

Foto: CDA Tubbergen

In september 2014 is er een hoorzitting geweest waar bewoners, ervaringsdeskundigen en providers hun ervaringen en kennis konden inbrengen aan de Tweede Kamerleden. Eind vorig jaar zijn er gesprekken gevoerd door de burgemeesters van de betrokken gemeenten met o.a providers en de minister. Vervolgens heeft de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, op basis van de slechte mobiele dekking in het grensgebied een onderzoek naar de mobiele bereikbaarheid 112 uit laten voeren.

De rapportage van het onderzoek is inmiddels verschenen en hierop hebben de 4 gemeenten (Tubbergen, Dinkelland, Hardenberg en Winterswijk) een reactie gegeven. Hierin verwijzen zij ook nadrukkelijk dat niet alleen bereikbaarheid van 112, maar de totale mobiele bereikbaarheid van het mobiele netwerk van het grootste belang is voor onze leefbaarheid in de grensregio. “Dit willen we als CDA nog eens nadrukkelijk onderstrepen”, aldus Ronny Booijink (CDA Tubbergen).

Fouten

“Als het rapport nader bestudeerd wordt, heeft 3/4 van het onderzoek plaatsgevonden rondom Enschede en omstreken terwijl de problematiek zich noordelijker afspeelt. Tevens is duidelijk in het rapport weergegeven dat de signaalsterkten juist richting de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Hardenberg sterk vermindert. Ook geeft het rapport aan dat als er mislukte oproepen zijn opgetreden bij het onderzoek, er sprake is geweest van blokkering van de oproep door Duitse netwerken”, concludeert Ronny Booijink uit het onderzoeksrapport. “Als CDA willen we de gemeentelijke besturen dan ook oproepen om te bepleiten bij de minister, andere overheden en providers dat het noodzakelijk is om aansluiting te zoeken bij o.a. de Euregio en Duitsland.”

Op donderdag 30 april aanstaande zal er weer een algemeen overleg in de Tweede Kamer plaats gaan vinden met als onderwerp de mobiele bereikbaarheid van alarmnummer 112 in grensgebieden en plattelandsgemeenten. In dit overleg zullen o.a. de uitkomsten van dit onderzoek aan de orde komen.

KPN belooft beterschap

Gisteren kwam telecombedrijf KPN met de boodschap dat het extra inspanningen zal leveren om ervoor te zorgen dat de mobiele bereikbaarheid in dunbevolkte gebieden verbetert.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen