Gemeente: €2 miljoen ‘winst’ in 2014, Noaberkracht draait beter dan verwacht

Foto: Pixabay

Het boekjaar 2014 is wat de gemeente Tubbergen betreft afgesloten met ongeveer €2 miljoen aan ‘winst’.

De totale jaarstukken kennen een positief resultaat van plusminus €2,4 miljoen. Met betrekking tot de reserves zijn er nog een aantal mutaties in te boeken waardoor er onder streep zo’n €1,8 miljoen overblijft. “Het zou boekhoudkundig gezien niet netjes zijn ook die posten mee te tellen, dus vandaar dat we die 6 ton niet meerekenen”, legt wethouder van financiën Tom Vleerbos uit.

De wethouder denkt dat het positieve resultaat een gevolg is van de manier van begroten, die volgens hem niet bijzonder conservatief is. “We zijn voorzichtig, dat wel. Tegenvallers boeken we direct in, ook al duurt het bij wijze van spreken nog 2 jaar aleer het daadwerkelijk aan de orde is. Een meevaller laten we pas op het moment dat het gevolgen heeft meetellen in de cijfers. Dit wordt ook wel het voorzichtigheidsbeginsel genoemd. Daarom zijn de cijfers eigenlijk altijd redelijk positief. De laatste keer dat er een minnetje voor stond was – meen ik – in 2010. Tubbergen doet dit overigens al járen hoor, het is niet nieuw”, aldus Vleerbos. “Een voorbeeldje. We hebben nu een aantal nieuwe wethouders. Pas op het moment dat zij een nieuwe functie gevonden hebben, boeken we dat in. De vorige waren een stuk ouder qua leeftijd. Gaat direct over een half miljoen euro, dus dat is niet niks.”

De ‘winst’ wordt conform het bestaande beleid aan de reserves toegevoegd. In 2013 werd nog ongeveer €1 miljoen als eindresultaat geboekt.

Noaberkracht

Ook de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, Noaberkracht geheten, doet het financieel gezien zeer behoorlijk. De jaarrekening van 2014 sluit met een voordelig resultaat van €1,6 miljoen. Vleerbos: “In Noaberkracht zitten alle personeelskosten. De gemeente Tubbergen heeft zulke posten dus niet meer. We hebben €1 miljoen aan Noaberkracht gegeven voor aanloopkosten, om de boel in eerste instantie op te kunnen zetten. Dat gaan ze eerder terugbetalen dan voorheen ingeschat. In 2017 moet het terugbetaald zijn, maar dat gaan ze bij wijze van spreken fluitend halen.”

Reacties