Gemeente koopt 212 aandelen afvalinzamelaar ROVA

Foto: Redactie

Onlangs heeft het college van burgemeester en wethouders besloten voor toetreding tot ROVA, o.m. inzamelaar van huishoudelijk afval. Al meerdere (lokale) overheden zijn aandeelhouder en ook de gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan daartoe over.

Een besluit over toetreding aan deze holding is de formele bevoegdheid van burgemeester en wethouders, maar het definitieve besluit wordt pas genomen na consultatie van de gemeenteraad.

Kosten

Voor toetreding dient de gemeente Tubbergen 212 aandelen te kopen en een aandeel te kopen in de bedrijfsreserves (balanswaarde). De totale toetredingssom is voor de gemeente Tubbergen eenmalig €320.851, waarbij ieder aandeel een bedrag van 1.513,45 vertegenwoordigd.

De totale kosten voor afvalverwijdering worden met ROVA verrekend. Voor de inzameling van rest- en gft-afval wordt via een Europese aanbesteding een nieuwe inzamelaar gezocht. De totale beheerkosten van ROVA bedragen €7 per aansluiting, tot een totaalbedrag van € 55.500.

Dividend

De gemeente Tubbergen is vanaf 1-1-2016 direct winstgerechtigd. Op basis van de behaalde resultaten in de afgelopen 5 jaren heeft ROVA het te verwachten bedrag aan dividend geschetst. Het geschatte bedrag voor het te ontvangen dividend is circa €99.000 per jaar, hetgeen omgerekend circa €12,50 per aansluiting betekent. Aansluiting bij ROVA levert daarom voor de gemeente een direct voordeel op van circa €43.500 (€99.000 – €55.500).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen