GB/VVD: Onnodige verkeersdrempels, weg ermee

Ambulance Oost, de ambulancedienst van Twente en delen van de Achterhoek, verfoeid verkeersbelemmerende maatregelen als verkeersdrempels binnen en buiten de bebouwde kom. Reden voor Gemeentebelangen/VVD om met de beleidsambitie te komen waarin de gemeente wordt opgeroepen – daar waar mogelijk – deze kwelling voor de hulpverleners weer te verwijderen of er een alternatief voor te bedenken.

“Omdat de ambulance vaak met hoge snelheid rijdt, zijn de al of niet tijdelijk genomen maatregelen een verschrikking”, aldus de heer Legebeke van Ambulance Oost. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hartreanimatie ter plekke in de ambulance, een bevalling of beenbreuk.” Ook in Tubbergen geldt dit binnen veel bebouwde kommen en wegen, waarbij onder meer de Langeveenseweg en de Kloosteresweg werden genoemd.

“Hulpverleners ondervinden veel last van drempels. Ook worden de aanrijtijden hierdoor langer. Tevens horen we dat er veel schades ontstaan en omwegen worden gebruikt om de verkeersdrempels te vermijden”, legde raadslid Paul Hannink uit. “Wij vinden daarom dat wanneer er groot onderhoud aan wegen gepleegd wordt, dat de aanwezige drempels heroverwogen moeten worden.” De kosten hiervoor moeten meegenomen worden in het al bestaande groot onderhoud, zo wenst Hannink.

Aanrijtijden binnen de norm

Een afvaardiging van GB/VVD bracht onlangs een werkbezoek aan Ambulance Oost in Almelo. De medewerkers van de ambulancedienst gingen hierbij tevens in op de specifieke situatie voor de gemeente Tubbergen. In 2014 en 2015 werd in onze gemeente respectievelijk 840 en 747 keer een ambulance ingezet, voor met name  vervoer van personen boven 60 jaar.

Ondanks de relatief grote oppervlakte is de aanrijtijd van de opgeroepen ambulance binnen de gemeente Tubbergen goed. Op basis van de beschikbare ambulances kan nagenoeg in heel Twente aan de gestelde normen voor aanrijtijden worden voldaan.

‘Van vervoer naar behandeling’

Jaarlijks biedt Ambulance Oost zorg aan meer dan 33.000 patiënten. Voor deze patiënten staat men dag en nacht klaar. De dienst regelt het vervoer van mensen die op dat moment zijn aangewezen op ambulancezorg.

Zo’n 60% van het ambulancevervoer bestaat uit zogenaamd ‘planbaar’ vervoer. Dat betekent dat vooraf een afspraak gemaakt is over het vervoer per ambulance naar bijvoorbeeld een onderzoek in een ziekenhuis. In de afgelopen 20 jaar werd een omslag gemaakt van puur vervoer naar behandeling ter plekke in de ambulance.

Men werkt vanuit 9 ambulanceposten, waaronder Almelo. Deze is onderverdeeld in 3 uitrukposten: Tubbergen c.q. De Spil in Fleringen, Nijverdal en Vroomshoop. De samenwerking en afstemming met De Spil in Fleringen is zeer goed, geeft Ambulance Oost aan. Op de uitrukplaatsen wordt ook de elektrische apparatuur van de ambulances bijgeladen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen