Gemeente wijst verzoek Milieudefensie over CETA/TTIP af

Het gemeentehuis in Tubbergen
Het gemeentehuis in Tubbergen
Foto: Mark Mensink

Een landelijke actiegroep tegen milieuproblemen heeft de gemeente Tubbergen verzocht een standpunt in te nemen tegen de internationale verdragen CETA en TTIP. Het college van burgemeester en wethouders wijst het verzoek van de hand.

Milieudefensie meent dat het CETA/TTIP-verdrag nadelig is voor de gemeentelijke beleidsvrijheid en vraagt, mede gezien de gevolgen die deze handelsverdragen hebben voor de lokale beleidsvrijheid en de kwaliteit en de beschikbaarheid van de publieke diensten, te overwegen om de gemeente vrij van CETA/TTIP te verklaren. “TTIP en CETA raken rechtstreeks aan de bevoegdheden en de beleidsvrijheid van lagere overheden. Beleidskeuzes moeten zo min mogelijk handelsbelemmerend zijn, de publieke dienstverlening komt onder druk te staan en besluiten van gemeenten kunnen onderwerp worden van investeringsclaims, waarbij grote multinationals hoog oplopende schadevergoedingen kunnen eisen van de Nederlandse staat – te betalen uit belastinggeld. Ook de lokale economie loopt flinke risico’s onder TTIP”, aldus Milieudefensie in één van haar manifesten.

“De gemeente heeft niet de bevoegdheid om haar territorium uit te sluiten van de werking van internationale verdragen, zodat het college heeft besloten het verzoek af te wijzen”, is de conclusie van de gemeente Tubbergen. Tot nu toe hebben 21 gemeentes, 3 provincies en 1 waterschap aangegeven wel de oproep van Milieudefensie te steunen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen