CDA: Minder betalen bij overschrijding aanrijtijd door hulpdiensten

Foto: Hilde Berning-Everlo

CDA Tubbergen wil dat gemeenten een lagere bijdrage betalen aan Veiligheidsregio Twente als de normen voor aanrijtijden van hulpdiensten niet worden gehaald. Vanavond wordt in de raadsvergadering een motie ingediend die dat moet regelen.

De Veiligheidsregio Twente (VRT) voert een groot aantal taken voor de deelnemende gemeenten uit: het in stand houden van een brandweer, een gemeenschappelijke meldkamer voor de brandweer, een geneeskundige hulpverleningsorganisatie, het ambulancevervoer en de politie. De gemeente Tubbergen maakt verplicht deel uit van de VRT.

‘Veiligheid niet altijd gewaarborgd’

Tijdens de commissievergadering Samenleving en Bestuur op 10 mei jongstleden is een presentatie gegeven door de brandweer waarin geconstateerd werd dat in bepaalde gebieden in de gemeente Tubbergen het niet altijd mogelijk is om te voldoen aan de verplichte aanrijtijden voor hulpdiensten, ook niet wanneer hulpdiensten uit Duitsland worden ingeschakeld. Daardoor kan de veiligheid van burgers in deze gebieden niet in alle gevallen worden gewaarborgd. “Tubbergen betaalt wel volledig mee aan de kosten van de Veiligheidsregio, maar krijgt niet dezelfde kwaliteit die andere gemeenten binnen de regio wel krijgen”, vindt CDA-raadslid Hilde Berning-Everlo. “Sterker nog, onze bijdrage aan de VRT stijgt, terwijl het veiligheidsniveau alleen maar slechter wordt. Dit is niet redelijk en niet rechtvaardig, daarom moet het mogelijk worden om de bijdrage van de gemeente te koppelen aan de kwaliteit van de geleverde prestaties.”

Korting

Berning-Everlo wil dat er in samenwerking met de VRT en de overige deelnemende gemeenten een systematiek ontwikkeld wordt, waarin een korting op de bijdrage aan de VRT wordt verleend aan gemeenten wanneer de geldende normen voor aanrijtijden van hulpdiensten niet worden gehaald.

De gemeenteraad van Tubbergen besluit vanavond over deze motie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen