Ook in gemeente Tubbergen actie tegen ‘rondslingerende’ hondenpoep

Foto: Onbekend

Hondenpoep en loslopende honden zijn één van de grootste ergernissen bij mensen in Twente, zo blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor.

Reden voor de 14 samenwerkende gemeenten om deze week een gerichte actie tegen op straat, het trottoir en in of naast perkjes liggende poep te ondernemen.

Ook in Tubbergen zullen gemeentelijke opsporingsbeambten controleren of baasjes de drollen van hun trouwe viervoeter opruimen. Bovendien schrijven deze BOA’s bij aanhoudende overlast fikse boetes uit, al zullen ze in eerste instantie vooral mensen aanspreken op hun onbeschofte gedrag.

Overlast voorkomen

Om overlast te voorkomen, is een aantal regels opgenomen in de APV (lokale wetgeving). De aanlijnplicht is algemeen bekend. Maar de verplichting om de uitwerpselen op te ruimen, is minder bekend. In de APV staat namelijk dat hondenpoep direct door de hondenbezitter moet worden opgeruimd. Dit geldt zowel voor op de weg, op de stoep, op speelveldjes en op grasperken. Om dit te kunnen doen is de hondenbezitter verplicht om een schepje of een zakje bij zich te hebben, om de poep mee op te ruimen.

“Kern van deze regels is dat elke hondenbezitter de verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn of haar hond en dus ook voor het opruimen van de uitwerpselen ervan. Wanneer mensen hun hond uitlaten, moeten ze zelf de hondenpoep opruimen. Hiermee wordt overlast voor alle inwoners van de gemeente voorkomen”, aldus burgemeester Mervyn Stegers.

Reacties