‘Het is de hoogste tijd voor een vrouwelijke burgemeester’

Foto: Onbekend

Als je de uitkomst van een enquête onder burgers moet geloven, zou de volgende burgemeester van Tubbergen voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwelijk geslacht moeten zijn.

“Een teamspeler i.p.v. zakkenvullers en moederskindjes”, “iemand uit de gemeente of Twente”, “kies een lokaal figuur”, “Pick me! 06 …” Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen die reageerde op de oproep van de gemeente Tubbergen om toch vooral mee te denken over de profielschets van een nieuwe burgemeester, heeft wel een andere mening over hoe de opvolger van burgemeester Mervyn Stegers in het leven dient te staan. Wat zijn of haar kwaliteiten en kenmerken zijn, maar zeker ook hoe diegene omgaat met het burgemeesterschap an sich. Is hij of zij voldoende op de voorgrond aanwezig, iemand die verschillende partijen nader tot elkaar brengt, gemakkelijk toegankelijk, misschien zelfs een soort uithangbordje voor de gehele gemeente?

Man of vrouw?

Bij tamelijk veel van de in totaal 68 ingestuurde enquêtes valt op dat er een beetje omzichtig wordt gedaan over het geslacht. Zo schrijft iemand bij de open vragen zelfs “burgervader/moeder”. Een ander heeft het over onderzoeken die uitwijzen dat een vrouw aan de top een organisatie succesvol kan maken vanwege de vaardigheden en gevoel (EQ). Sommigen draaien er niet langer omheen en schrijven ronduit dat het een vrouw moet zijn i.p.v. een man.

Naast het vrouwelijk geslacht lijken een ‘open karakter’ en ‘makkelijke benaderbaarheid’ grote wensen te zijn, alsmede ‘communicatief sterk’ en ‘jong’.

Gemeenteraad eerst aan zet

De huidige burgemeester gaat op 1 januari komend jaar met pensioen.

De gemeenteraad van Tubbergen stelt vanavond de profielschets voor een nieuwe burgemeester vast en installeert de vertrouwenscommissie. Tijdens de raadsvergadering zal Commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld, die vervolgens in ontvangst nemen.

Vanaf woensdag is de vacature voor de nieuwe burgemeester gedurende 3 weken opengesteld. De Commissaris van de Koning zal uit de kandidaten een aantal mensen selecteren en die doorgeven aan de vertrouwenscommissie. Die zal naar verwachting in oktober een voordracht aan de gemeenteraad doen. Daarna wordt bekend wie de kandidaat is. Vervolgens is het aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om de benoeming af te ronden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen