Gemeente roept een coördinator armoedepreventie in het leven

Foto: Redactie

De gemeente Tubbergen heeft onlangs het minimabeleid voor 2016 vastgesteld. Dit is erop gericht om inwoners, maar vooral kinderen een kans te geven en op een volwaardige manier mee te kunnen doen aan de samenleving.

Er is in het beleid aandacht voor ouderen en een nieuwe groep waaronder armoede soms niet direct zichtbaar is, namelijk ZZP-ers. In de nota over het minimabeleid staan de uitgangspunten voor aanpassingen en vernieuwing, die tot stand zijn gekomen na een brede discussie met verschillende partijen: de WMO-adviesraad, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. Hiervoor zijn bijeenkomsten gehouden met deze partijen en is een brede discussie gevoerd. Er is breed onderzoek gedaan naar de doelgroepen die in aanmerking komen en in hoeverre zij (geen) gebruik maken van bestaande regelingen. Er wordt meer gekeken naar lokale omstandigheden en het beleid biedt meer ruimte voor maatwerk. Daarnaast is het pragmatisch ingestoken.

Kinderen

Er is door de gemeente besloten extra financiële middelen in te zetten. De hulp komt direct ten goede aan kinderen, zodat zij mee kunnen blijven doen in de samenleving door o.a. het inzetten van kindpakketten. Voor de invulling van de kindpakketten wordt gedacht aan bijvoorbeeld een vergoeding van schoolspullen voor de brugklas of een bijdrage voor een fiets. Naast deze middelen wordt er ook voorlichting gegeven op scholen, bij verenigingen en via verscheidene platforms. Dit wordt onder andere door de seniorenraad gedaan. Inwoners kunnen ook terecht bij de schuldhulpmaatjes. “We merken na een half jaar al dat zij veel kunnen doen”, geeft wethouder Roy de Witte aan.

Coördinator armoedepreventie

Om de weg voor de inwoner eenvoudiger en overzichtelijker te maken, is het aanvraagproces verder vereenvoudigd Nieuw is dat er een coördinator armoedepreventie wordt aangesteld, die helpt om toegang tot de regelingen en andere ondersteuningsmogelijkheden eenvoudiger te laten verlopen. Deze coördinator werkt samen met de gemeente, de maatschappelijke organisaties en bedrijven om de hulpvrager zo snel mogelijk hulp te bieden en daarnaast voorkomen dat men in de hulpverlening komt door snel en adequaat te reageren daar waar kan. De Witte is tevreden: “Het is gewoon heel belangrijk dat kinderen mee kunnen doen, in alles. Inwoners en vooral kinderen mogen niet aan de zijlijn blijven staan, ongeacht de financiële situatie van het gezin.”

Vanaf begin volgend jaar moet de coördinator armoedepreventie van start gaan.

Grote betrokkenheid

In de gemeente Tubbergen zijn er ook eigen initiatieven waar veel waardering voor is. “Het is mooi om te zien dat ook in de directe omgeving van de mensen initiatieven ontstaan, zoals de verjaardagsbox van het Schuttersgilde en de kerken met schuldhulpmaatjes. Geweldig om te zien. Er is veel waardering voor de grote betrokkenheid van maatschappelijke organisaties zoals woningcorporaties, welzijnsorganisaties, hulpverleners, scholen en verenigingen. En nu moeten we ervoor zorgen dat we dit allemaal vasthouden en blijven investeren om dit gezamenlijk tot een succes te maken!”, aldus De Witte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen