Meer handhavers die boetes kunnen uitdelen

Foto: Mark Mensink

Het team handhaving van Noaberkracht, de organisatie die zowel de gemeente Dinkelland als Tubbergen bedient, is onlangs uitgebreid met vier extra toezichthouders.

Al jarenlang prijken de gemeenten Dinkelland en Tubbergen steevast in de top 10 van de meest veilige gemeenten van het land, maar volgens de gemeenten stijgt het aantal meldingen wel. De extra capaciteit binnen het team wordt gebruikt om breder te kunnen controleren.

De gemeentelijke BOA’s (bijzonder opsporingsambtenaren) werken nauw samen met de politie. Ze hebben veel onderling overleg, staan voortdurend met elkaar in contact via hun portofoons en voeren ook geregeld samen acties uit. Door de uitbreiding van het team, zullen er meer handhavers zichtbaar zijn op straat.

“Het oude spreekwoord ‘de politie is je beste vriend’ zou ook van toepassing kunnen zijn op onze handhavers”, zegt burgemeester Wilmien Haverkamp (gemeente Tubbergen), die samen met burgemeester John Joosten (gemeente Dinkelland) aan het hoofd staan van Noaberkracht. “Onze handhavers gaan vooral het gesprek aan met onze inwoners over het hoe en waarom van bepaalde meldingen en over de manier waarop klachten opgelost kunnen worden. Daarnaast zijn onze handhavers net als de politie ook bevoegd om te verbaliseren, dus heeft het goede gesprek geen effect, dan kunnen zij ook boetes uitdelen.”

Volgens burgemeester Joosten wordt door team handhaving echt maatwerk geleverd. “Dat betekent dat we in sommige gevallen gesprekken voeren, maar dat er bij onmiddellijk gevaar direct wordt opgetreden”, zegt hij. “Dat geldt ook voor overtredingen van de drank- en horecawet. In die gevallen wordt er direct bekeurd.”

Tot 8 april 2019 zullen zij voor kleinere overtredingen waarschuwend optreden, maar daarna worden deze ook daadwerkelijk beboet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen