Onderzoek naar windmolens langs randen Noordoost-Twente

Foto: CC0

De vier gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen vragen de nieuwe coalitie van de provincie Overijssel dringend om een onderzoek naar de mogelijkheden voor windenergie langs de randen van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Het opwekken van windenergie is noodzakelijk om de regionale en lokale duurzaamheidsambities te kunnen realiseren, zo geven de colleges aan.

Eén windmolen van 3 MW staat ongeveer gelijk aan een zonneveld van 10 hectare. Wethouder Jaimi van Essen van de gemeente Losser: “Het is mede daarom dat we de provincie nu dringend verzoeken om actief met ons mee te denken om windenergie langs de randen van Noordoost Twente toe te staan. Ik zou bovendien graag zien dat we de windmolens grensoverschrijdend verbinden.”

Een grensoverschrijdend energielandschap, in samenwerking met de Duitse buurgemeente Bad Bentheim, behoort ook tot de mogelijkheden. Volker Pannen, burgemeester van Bad Bentheim, heeft zich eerder al positief over deze samenwerking uitgesproken. Hij ondersteunt het streven om energieopwekking en -transport samen op te pakken.

Ook op andere locaties in Noordoost Twente, zoals bijvoorbeeld een industriële zone langs de A1, liggen mogelijk kansen voor het opwekken van windenergie.

Inwoners

Wethouder Harry Nijhuis van de gemeente Losser: “Wij beseffen vanzelfsprekend dat windmolens ook weerstand oproepen. Dat varieert van vrees voor geluidsoverlast en gezondheidsklachten tot de ontsiering van het landschap. Die zorgen zijn legitiem. Daarom is het goed om breed onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor windenergie in het gebied Noordoost Twente.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen