Spijkerpoepen en sjoelen: college viert de Koningsspelen mee op basisscholen

Foto: Gemeente Tubbergen

Op de basisscholen in de gemeente Tubbergen waren vrijdag de nationale kleuren prominent aanwezig.

Ook de leerlingen waren vrolijk uitgedost in oranje of rood-wit-blauw. Reden hiervoor waren de Koningsspelen die deze dag werden gehouden. Burgemeester Wilmien Haverkamp en de wethouders vierden, verspreid over de scholen, de feestelijkheden mee.

Iedere school gaf een eigen invulling aan de Koningsspelen. Maar één ding werd gezamenlijk en zelfs nationaal opgepakt. Om klokslag half tien ’s ochtends klonk namelijk het startsignaal met de ‘pasapas’; een dansje dat alle leerlingen tegelijk dansten.

Koningshuis

Terwijl koning Willem-Alexander in Lemmer zijn gezicht liet zien was wethouder Roy de Witte op bezoek bij de Mariaschool in Reutum en in sporthal De Vlaskoel in Tubbergen. Een grote apenkooi bood de leerlingen van basisschool de Wiekslag er uren vermaak. Tevens waren er spelen op de velden van voetbalvereniging TVC’28.

“De Koningsspelen worden gekenmerkt door bewegen, samenspel en teamvorming. Bovendien bekrachtigt het de verbinding met het Koningshuis”, zegt De Witte. Als college vinden we het belangrijk om erbij aanwezig te zijn.” Voor de opzet van de spelen zochten een aantal scholen contact met de buurtsportcoaches. Met zijn aanwezigheid wil de wethouder ook hen een compliment geven.

Horen, zien en kennen

Een andere, zeer belangrijke, bijkomstigheid voor de collegeleden is het vereenvoudigen van het contact met de inwoners van de gemeente Tubbergen. De Witte: “Ik noem het altijd ‘horen, zien en kennen’. Vandaag vertellen mensen mij dingen die ze niet hadden gedeeld als ik in het gemeentehuis was gebleven. Door actief deel te nemen in de maatschappij, zoals vandaag bij de Koningsspelen, brengen we de gemeente dichterbij de mensen.”

Ondertussen staan Marly, Emma en Marlies uit groep 6 in de rij voor de trampoline. “Het is zo’n leuke dag”, roept Emma. “Vannacht heb ik mijn kleren nog klaargelegd voor vandaag. Ik kon toch niet slapen. De Koningsspelen zijn maar een keer per jaar en ik had er echt zin in.”

Spijkerpoepen

Na het schoolontbijt en een wedstrijd koekhappen toog wethouder Erik Volmerink via de Aloyisiusschool in Geesteren en de Mariaschool in Langeveen naar Basisschool de 7 Mijlen in Manderveen. Ook burgemeester Haverkamp bracht er een bezoek. Op het schoolplein stond de sjoelbak al klaar voor de collegeleden. “Je kunt er niks mee winnen. Het is gewoon voor de leuk”, informeert Jesse Kempers uit groep 8, leider van zijn clubje.

Terwijl de burgemeester de sjoelstenen laat zoeven openen de leerlingen een vragenvuur richting Haverkamp. “Waarom draagt u die ketting vandaag?” En, wijzend naar de wethouder: “Is dat jouw man?” Vrolijk beantwoorden beiden alle vragen tot de wethouder wordt uitgedaagd voor een potje spijkerpoepen.

“Tijdens de Koningsspelen is er een topsfeer op de scholen”, vertelt Volmerink. “De kinderen en mensen zijn ook heel open. Ik heb vandaag meer gehoord dan normaal gesproken tijdens een collegevergadering. Dat maakt het voor ons ook een feestdag.”

'

Reacties

article
67419
Op de basisscholen in de gemeente Tubbergen waren vrijdag de nationale kleuren prominent aanwezig. Ook
https://tubbergen.nieuws.nl/politiek/20190412/spijkerpoepen-en-sjoelen-college-viert-koningsspelen-mee-op-basisscholen/
2019-04-12T19:45:33+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/332/2019/04/12200701/Koningsspelen-in-de-gemeente-Tubbergen.jpg
Politiek