Kristy Geuke aangenomen als eerste kinderburgemeester

Kristy Geuke voor het gemeentehuis
Foto: Gemeente Tubbergen

Kristy Geuke (10) uit Albergen gaat de eerste kinderburgemeester van de gemeente Tubbergen worden.

Zij schreef burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker een brief met de vraag waarom Tubbergen eigenlijk geen kinderburgemeester heeft, nadat ze hierover iets in het nieuws opgevangen had. Bij het ontvangen van dit briefje werd burgemeester Haverkamp direct enthousiast. Het balletje ging rollen en na een gesprek met Kristy en d’r klasgenoten werd besloten om haar als eerste kinderburgemeester van Tubbergen te benoemen.

De kinderburgemeester gaat de kinderen uit de gemeente Tubbergen vertegenwoordigen. “Dat doet hij of zij bijvoorbeeld door aanwezig te zijn bij evenementen en andere belangrijke bijeenkomsten in onze gemeente”, legt burgemeester Haverkamp uit. “Denk aan de intocht van Sinterklaas of de dodenherdenking op 4 mei. Ook kan de kinderburgemeester feestelijke gelegenheden openen of een toespraakje houden. De exacte invulling van de rol van kinderburgemeester gaan we na haar benoeming samen met Kristy verder uitwerken.”

Kinderraad

Naast het initiatief voor een kinderburgemeester, hebben Kristy en haar klasgenoten ook plannen voor het oprichten van een kinderraad. “Een kinderraad vindt burgemeester Haverkamp een goed idee”, vertelt Kristy. “Ze heeft gevraagd of wij met onze klas willen bedenken hoe die raad eruit moet zien en hoe de raadsleden gekozen worden. We hopen dat kinderen van alle scholen en dorpen mee willen doen.”

Burgemeester Haverkamp heeft er het volste vertrouwen in dat dit goed zal komen. “De kinderen hebben daar zelf hele mooie ideeën voor”, weet ze. “Dit is echt een initiatief van hen en we laten ze daarom het voortouw nemen. Natuurlijk helpen we als gemeente wel een handje.”

Kinderen en politiek

De gemeente Tubbergen vindt het belangrijk dat kinderen worden betrokken bij de lokale politiek. “Kinderen hebben meestal wel van een burgemeester, wethouder of gemeenteraad gehoord, maar wat zij doen is vaak onbekend”, legt Haverkamp uit. “Door het aanstellen van een kinderburgemeester willen we kinderen op een leuke manier met politiek in aanraking laten komen. Zo kunnen zij leren hoe de lokale politiek in elkaar zit en dat de besluiten die de gemeente neemt hen ook kunnen raken. Bovendien past het ook bij onze bestuursstijl waarin wij inwoners actief betrekken.”

Kristy is blij met haar aanstaande benoeming. “Ik vind het belangrijk vinden dat ook kinderen kunnen mee denken en beslissen in onze gemeente”, zegt de burgemeester in spé. “Bijvoorbeeld over de inrichting van speeltuintjes, maar ook bijvoorbeeld het aanpakken van armoede.”

Komende week buigt de raadscommissie zich over het voorstel om Kristy te benoemen als kinderburgemeester. Als de gemeenteraad zich kan vinden in het voorstel, dan wordt Kristy op 23 september officieel geïnstalleerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden