Preventieve bestrijding van eikenprocessierups op drukste plekken

Foto: Mark Mensink

De gemeente Tubbergen gaat de eikenprocessierups dit jaar preventief bestrijden binnen de bebouwde kom.

Dit gebeurt bij bomen van de gemeente waar de eikenprocessierups de meeste overlast veroorzaakt. Denk hierbij aan drukbezochte plekken, zoals scholen, speelplekken, sportcomplexen en zorgcentra. De bomen worden twee keer preventief behandeld met het biologische middel Xentari.

De gemeente Tubbergen wil het aantal rupsen en de overlast die de dieren met zich meebrengen zoveel mogelijk te beperken. “Dit kan alleen als de eiken precies op het goede moment worden behandeld”, licht wethouder Erik Volmerink toe. “Dit moment vindt plaats wanneer de rupsen uit de eitjes kruipen en dat is weer afhankelijk van de weersomstandigheden. Naar verwachting gebeurt dat in de eerste helft van april.”

Een speciaal bedrijf behandelt in die periode de bomen met Xentari. Elke eik wordt twee keer behandeld, met tussenpozen van ongeveer twee weken. De behandeling kan geluidshinder veroorzaken en af en toe komt het voor dat nevel neerslaat op particuliere tuinen.

Investeren in biodiversiteit

De gemeente investeert naast de preventieve behandeling in het vergroten van de biodiversiteit. “We hebben dit jaar 600 nestkastjes uitgegeven waarin (kool)mezen zich kunnen nestelen. Zij zijn dol op de eikenprocessierups en daarom een belangrijke natuurlijke vijand in de bestrijding van de rups”, vervolgt Volmerink. “Ook zaaien we een deel van onze bermen in met bloemenmengsels. Met beide methodes stimuleren we de komst van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waardoor we verwachten dat het aantal eikenprocessierupsen in de toekomst afneemt.”

Weghalen nesten

In de periode van half mei tot en met juli leven de eikenprocessierupsen in groepen bijeen waarbij de overlast door hun brandharen het grootst is. De gemeente laat in deze periode de nesten door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. Dit gebeurt op plekken waar veel mensen komen en in aanraking kunnen komen met de brandharen.

Het probleem met de eikenprocessierups verdwijnt helaas niet, aldus het gemeentebestuur. In 2019 was de overlast door de eikenprocessierups groot. Dit werd vooral veroorzaakt door het warme weer en de droogte in het voorjaar en zomer. Of dit ook gaat leiden tot een grote uitbraak als vorig jaar, is echter moeilijk te voorspellen. Dit hangt namelijk sterk af van het weer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden