Tubbergen zoekt medewerkers stembureaus voor verkiezingen volgend jaar

Foto: Redactie

Ze verlopen deze keer vast iets anders dan anders in verband met het coronavirus, maar dat er Tweede Kamerverkiezingen komen staat vast.

Ook is zeker dat vanwege de coronamaatregelen er extra mensen op de stembureaus nodig zijn. Daarom zoekt gemeente inwoners die het leuk vinden om op 17 maart 2021 aan de slag te gaan als lid van het stembureau.

Vanaf 18 jaar mogen inwoners van Tubbergen zich aanmelden. Wie dat doet, zorgt er samen met de andere stembureauleden voor dat de verkiezingen goed verlopen. “Het is eigenlijk gewoon een ontzettend leuke dag”, vindt burgemeester Wilmien Haverkamp. “Je ziet veel dorpsgenoten voorbijkomen en krijgt ook een kijkje achter de schermen bij het verkiezingsproces. Want dat we in Nederlands stemrecht hebben lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is een groot goed. Dus wie, naast het uitbrengen van zijn of haar stem, wat extra’s wil doen is van harte welkom als stembureaulid. Of natuurlijk de volgende dag als teller.” Stembureauleden en tellers hoeven hun werk niet vrijwillig te doen, zij krijgen daar een vergoeding voor.

Lang en leerzaam

“Het is een lange, maar ook leerzame dag”, zegt voorzitter van het stembureau van Tubbergen Miriam van Lubek, die al ruim twintig jaar de verkiezingen ‘meedraait’ in haar woonplaats. “Je maakt van dichtbij mee hoe stemmen in zijn werk gaat. Het is secuur werk, het tellen van de stemmen moet uiteraard zeer zorgvuldig gebeuren, maar moeilijk is het niet.” De Tubbergse is niet politiek actief, maar wel altijd geïnteresseerd geweest in het onderwerp en dat is ze nog. “Verkiezingsdagen, of het nou voor de gemeenteraad is of voor de Tweede Kamer, vind ik altijd belangrijke dagen voor onze democratie. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.”

Van Lubek vertelt dat zo’n verkiezingsdag voor haar al ‘s ochtends om half zeven begint. “Ik haal de stemkoffer, met daarin de potloden, de stembiljetten en instructies op bij het gemeentehuis en zorg ervoor dat op drie locaties in Tubbergen waar gestemd kan worden alles wordt afgeleverd.” De stembureaus worden dan verder ingericht waarna klokslag 7.30 uur de deuren open gaan. Drie stembureauleden wisselen elkaar telkens af in tijdsblokken, omdat pas ‘s avonds om 21 uur de stembureaus dicht gaan. Na 21.00 uur tellen alle stembureauleden samen alle stemmen. “De stembussen gaan dan op de kop en er wordt zorgvuldig geteld”, vertelt van Lubek. “We geven zo snel mogelijk door op welke partij de stemmen zijn uitgebracht.” Het tellen van de voorkeursstemmen (kandidaatsniveau), gebeurt de volgende dag.

Gezellige dag

Van Lubek spoort vooral jongeren aan om zich in te schrijven als stembureaulid omdat het volgens haar naast een leerzame, ook een gezellige dag is. “Het hele dorp komt aan je voorbij op zo’n verkiezingsdag. Daarnaast zorgt de gemeente voor een natje en een droogje en er staat ook nog een mooie vergoeding tegenover.”

Wat vraagt de gemeente van een kandidaat?

• 18 jaar of ouder

• Stressbestendig, representatief, enthousiast en behulpzaam

• Nederlands sprekend

• Woensdag 17 maart 2021 de hele dag beschikbaar

• Bereid om een instructiemiddag of- avond te volgen

De vergoeding bedraagt 210 euro bruto (bij beschikbaarheid hele dag).

Aanmelden als ‘stemmenteller’ voor donderdag 18 maart kan ook. Ook hiervoor moet je de hele dag beschikbaar zijn. De vergoeding daarvoor bedraagt 140 euro.

Meer weten en opgeven

Ben jij je enthousiast en kom je ons helpen? Of wil je meer weten over het werk als stembureaulid of teller? Kijk dan op www.tubbergen.nl/verkiezingen. Opgeven als stembureaulid kan tot 9 november 2020, via een formulier op hiervoor genoemde website. Heb je nog vragen en kan je de informatie niet op onze website vinden? Neem dan contact op met het team verkiezingen via [email protected] of 0546 628000.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen