Kristy Geuke heeft als kinderburgemeester vooral genoten

Kristy en burgemeester Haverkamp tijdens de Samenloop voor Hoop in september 2019
Foto: Gemeente Tubbergen

In september 2019 schreef Kristy Geuke geschiedenis door als de eerste kinderburgemeester van de gemeente Tubbergen aan de slag te mogen gaan.

Samen met burgemeester Wilmien Haverkamp bezocht de Albergse in de eerste maanden een aantal evenementen. Tótdat het coronavirus het maatschappelijke leven lamlegde. Persoonlijk bezoek werd zoveel mogelijk omgezet naar een digitale bijeenkomst, zodat de kinderburgemeester wel haar ‘werk’ kon blijven doen. Nu, een week na haar afscheid, kijkt Kristy met veel plezier terug op deze bijzonder periode in haar leven.

Hoi Kristy! Je ambtstermijn zit erop. Hoe vond je het om de allereerste kinderburgemeester van Tubbergen te zijn?

“Vooral heel erg leuk. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet komt en je ontmoet heel veel mensen. Het waren allemaal heel verschillende dingen waar ik als kinderburgemeester bij mocht zijn. Ik heb ook veel geleerd. Hoe het gaat in een raadsvergadering bijvoorbeeld. En ik vond het eerder altijd heel spannend om voor een grote groep mensen te spreken, maar nu niet meer. Het gaat eigenlijk vanzelf als je met je begint te praten. Filmpjes maken gaat ook een stuk beter nu. Toch blijf ik het wel gek vinden om mezelf terug te zien en te horen zoals in het coronafilmpje met de burgemeester.”

Door het coronavirus gingen veel activiteiten niet door. Wat heb je nog wel kunnen doen?

“Mijn eerste optreden was tijdens de Samenloop voor Hoop in Tubbergen. Dat was ook gelijk het grootste evenement met heel veel bezoekers. Ik was dan ook best wel zenuwachtig van tevoren. Wat ik ook heel leuk vond was de landelijke dag voor kinderburgemeesters en natuurlijk de oprichting van de kinderraad. Samen met burgemeester Haverkamp gingen we alle basisscholen langs om uitleg te geven. Vanwege corona gingen de meeste evenementen niet door. Zoals 75 jaar vrijheid en de intocht van Sinterklaas. Dat vond ik jammer maar sommige dingen konden gelukkig wel online of op afstand. De winnaar van de gemeentelijke voorleeswedstrijd heb ik bijvoorbeeld bij hem thuis gefeliciteerd, samen met Yvonne Keizers van de bibliotheek Tubbergen. Natuurlijk hielden we ons precies aan de coronaregels.”

Als kinderburgemeester was je tevens voorzitter van de kinderraad. Welke onderwerpen bespraken jullie?

“Alles wat leeft onder de jeugd. Van openbare sportveldjes tot speeltuintjes die ook geschikt zijn voor mensen met een beperking en oudere kinderen. Een van de laatste onderwerpen was veiligheid. De kinderraad vindt het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen in de gemeente Tubbergen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Ik denk dat er nog teveel kinderen zijn die niet durven te zeggen dat ze zich niet prettig voelen.”

Is je interesse in de politiek gegroeid na je ervaring als kinderburgemeester?

“Ja ik vond het interessant om mee te maken hoe het gaat in de gemeenteraad. Vergaderingen van de ‘grote raad’ vond ik wel wat saaier dan die van de kinderraad. Soms hoorde ik moeilijke woorden en dacht ik ‘wat betekent dit eigenlijk’. Politiek vind ik nu zeker interessanter, maar ik wil er niet mijn werk van maken. Liever ga ik iets met dieren doen.”

Je bent inmiddels wereldberoemd in de hele gemeente Tubbergen, word je weleens herkend?

“Ja, dat vind ik zo grappig. Tijdens discozwemmen, bij de handbal en ook toen ik de hond uitliet vroegen mensen: ‘jij bent toch de kinderburgemeester?’. Ik wist niet dat zoveel mensen mij kennen. Nee, ik heb geen handtekeningen uitgedeeld haha.”

Je was natuurlijk veel samen met burgemeester Wilmien Haverkamp. En… zeg ’s eerlijk Kristy… hoe is ze in ‘het echt’?

“Heel erg gezellig en lief. Soms, als mijn moeder er even niet bij was, zei de burgemeester: ‘nou, dan ben ik gewoon even jouw tweede moeder’. Ik ben zelfs bij haar thuis op de kerstborrel geweest met alle wethouders. En papa, die mocht ook mee.”

Wat wil je onze nieuwe kinderburgemeester Mats meegeven?

“Blijf vooral jezelf. Durf dingen te zeggen en te doen maar probeer sowieso te genieten! Dat heb ik ook gedaan. Het is heel bijzonder om kinderburgemeester te zijn. Ik had het echt niet willen missen!”

Reacties