Kinderraad is er klaar voor

Foto: Gemeente Tubbergen

Woensdag zijn tien nieuwe kinderraadsleden geïnstalleerd in de raadszaal van Tubbergen.

Onder leiding van kinderburgemeester Mats Nijhuis en locoburgemeester Hilde Berning, spraken de kinderen uit dat zij zich willen inzetten voor de kinderraad. Na afloop vielen zij met hun neus in de boter: ze konden met eigen ogen de splinternieuwe vlag van de gemeente bewonderen. “Ik ga me inzetten dat alle kinderen van Tubbergen mogen meebeslissen” en “ik ga mijn best doen om een hele leuke mooie gemeente Tubbergen te krijgen”; een greep uit de geloftes van de nieuwe kinderraadsleden.

Vanaf deze vergadering hebben zij een stem in de gemeente Tubbergen, die van kinderen. “Het hebben van een kinderraad en kinderburgemeester vinden we in onze gemeente zeer waardevol”, vertelt locoburgemeester Hilde Berning. “Het betrekken van de jeugd bij de lokale politiek op een laagdrempelige manier, geeft hen een kijkje in de keuken. En wat nog veel belangrijker is, dankzij de kinderraad horen wij als politiek de geluiden en wensen van de jeugd veel beter. Dat is leuk én leerzaam, want kinderen kijken vaak op een hele andere manier naar de dingen dan wij volwassenen.” Na het officiële gedeelte was het tijd om met elkaar én met de gemeente kennis te maken. Ook werd er nagedacht met welke onderwerpen de kinderraad aan de slag wil. Johan Cruyff court en ouderen en zieken beter mee te laten doen in de samenleving werden de jonge raadsleden wel enthousiast van.

De tien nieuwe raadsleden komen uit acht verschillende kernen. Samen met de zes kinderraadsleden die vorig jaar ook in de kinderraad zaten – toen in groep 7 en nu in groep 8 – en natuurlijk kinderburgemeester Mats, vormen zij de kinderraad. Eens in de twee maanden komt de kinderraad samen. De kinderen bepalen zelf de agenda van de bijeenkomst. Zij kunnen advies geven aan de gemeenteraad over onderwerpen die zij belangrijk vinden. Of meedenken met plannen kinderen en jongeren aan gaan. Bij hun raadswerk worden de kinderraadsleden ondersteund door de burgemeester of een van de wethouders.

Primeur

Na afloop van de kinderraad stond het hijsen van de nieuwe gemeentevlag, ontworpen door Sam Eerdman uit Geesteren, op het programma voor kinderburgemeester Mats.

De vlag is gekozen door inwoners. Van de ruim 1500 stemmers die de ingezonden vlaggen hebben beoordeeld, koos ruim 70% voor dit ontwerp.

Cookieinstellingen