Scholieren uit Mariaparochie helpen vogels de winter door

Scholieren uit Mariaparochie hebben hard gewerkt aan het scholenproject Help vogels de winter door, een initiatief van de gemeenten Dinkelland en Tubbergen samen met natuur- en vogelwerkgroep De Grutto.

De winter heeft inmiddels zijn intrede gedaan. Het heeft in december meerdere dagen gevroren en overal in het landschap was rijp te zien. “Vogels kunnen onder dergelijke omstandigheden wel wat extra hulp gebruiken. Niet alleen door ze bij te voeren maar ook door rekening te houden met hun leefomgeving”, vertelt Wim Wijering, natuurcoach van Natuur- en vogelwerkgroep de Grutto.

Dagprogramma

In de klas wordt een presentatie gegeven. Gedurende deze presentatie werden de scholieren meegenomen in het verhaal dat vogels de winter doorhelpen niet alleen leuk, leerzaam maar ook zeer belangrijk is. Vervolgens gingen de scholieren aan de slag. Ze mochten zelf voedselhuisjes in elkaar knutselen, pindasnoeren rijgen en vetbollen maken. Leerboerderij Stayble in Mander heeft hiervoor bouwpakketjes samengesteld. Na afloop mochten de scholieren hun eigen gemaakte knutselwerken meenemen naar huis.

Met alle opgedane kennis doen de scholieren aansluitend in de periode van 28 t/m 30 januari mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Aan dit initiatief doen jaarlijks veel gezinnen mee, ook uit Twente. Naast de voederhuisjes ontvangen de scholieren een infoblad, met daarop allerlei handige tips en tricks over het voeren van vogels in de winter. Verder krijgen ze een zoekkaart van de Vogelbescherming Nederland. Hierop staan de verschillende vogels die genieten van al dat aangeboden lekkers.

“Het is mooi om te zien dat jongeren uit onze gemeente zich inzetten voor de natuur. In november vond de Nationale Boomfeestdag plaats en in januari alweer de Nationale Tuinvogeltelling. Samen met de gemeente en verenigingen willen we hieraan bijdragen. De natuur is immers onbeschrijfelijk mooi. Het is goed dat we samenwerken om jongeren daar bewust van te laten worden”, laat wethouder Erik Volmerink weten.

Reacties

Cookieinstellingen