Motorcrossfanaat (10) droomt van Dakar

Foto:

Op zijn 6e stapte hij voor het eerst op een motor. Nu is hij 10 en rijdt in de top van zijn klasse. Voor de kenners, Dylan Grobbink uit Tubbergen rijdt dit jaar nog NK 65CC grote wielen. Motorcross èn grasbaan.

Iedere woensdag en in het weekend wordt er getraind met vader Gerard als vaste trainer, mental coach, monteur en chauffeur. Zaterdag en/of zondag is de wedstrijd. De rest van de week is voor school, sport en vrienden. School gaat hem gelukkig makkelijk af, elke dag een uurtje sport is puur voor de conditie. En gamen? Dat is natuurlijk MXGP op de Playstation.
Eigenlijk was het onvermijdelijk. Als klein ventje zat Dylan altijd op zijn fietsje en Grobbink sr. is sinds jaar en dag motorfanaat. Wegracen is pa zijn echte liefde, maar daar is Dylan nog te jong voor. Misschien stapt hij wel over als hij ouder is. Of niet. De tijd zal het leren. Voorlopig zijn er nog zat prijzen in de motorcross te behalen.
“Motorcross is fysiek gezien de zwaarste sport die er is”, vertelt pa Grobbink. “Dylan is altijd bezig met fit zijn. Op tijd naar bed, goed eten, en iedere dag even fietsen, hardlopen of krachttraining. Dylan is een echte sportman. Hij wil het zelf. Naast de fysieke inspanning volgt hij tot achter de komma wat er in zijn sport gebeurt. Hij kent alle rugnummers en weet precies wie waar welke manche heeft gereden.”
dylan-grobbink-race
Motorcross kent veel competities: de Twentecup, het Nederlands kampioenschap en het winterkampioenschap. Maar ook de grasbaanraces. Er is aanbod genoeg. Toch zijn het vaak dezelfde gezichten. Bij wedstrijden in het zuiden treft de harde kern elkaar op de A50 om samen af te zakken naar het wedstrijdterrein. Bij aankomst op het terrein gaat Dylan eerst de baan lopen met zijn crossmaten. Kijken of zijn inschatting klopt met wat hij een week lang heeft bestudeerd op de iPad. Springen vindt hij het mooist, maar hij weet als geen ander dat je het podium haalt met het bochtenwerk. Want daar ligt precies Dylan zijn sterke punt; het insturen van de bochten.
Motorcross is een intensieve sport. Helemaal op het niveau dat de Tubbergse crosser rijdt. Kampioen van de wintercompetitie of de Twentecup word je niet zomaar. Toch moet je ook een flinke portie lef en talent hebben. En dat is precies wat Dylan onderscheidt. Normaal rijdt hij altijd op zand, maar afgelopen jaar hebben pa en zoon als probeersel ook eens een grasbaan meegepakt. Dylan werd gelijk tweede.
Wat de toekomst brengt, is moeilijk te zeggen. Motorsport is zo breed, de mogelijkheden zijn legio. Volgend jaar stapt Dylan waarschijnlijk over naar de 85CC. En daarna? Pa droomt stiekem nog steeds van wegracen, ma vindt een goede studie belangrijk en Dylan’s kleine broertje Lennon (6) kijkt ook al lonkend naar de crossmotor. En Dylan zelf? Die vertelt tot stomme verbazing van zijn ouders dat hij Dakar wel eens wil winnen. Op de motor natuurlijk.
article
13920
Op zijn 6e stapte hij voor het eerst op een motor. Nu is hij 10
https://tubbergen.nieuws.nl/sport/20141028/motorcrossfanaat-10-droomt-van-dakar/
2014-10-28T10:36:45+00:00
https://tubbergen.nieuws.nl/media/sites/332/2014/10/p7zs0acx0ot23yz04ajgsqaum-dylan-grobbink.jpg
Sport