Extra ster aan het firmament dat CSI Twente heet

Foto: Mark Mensink

CSI Twente, van dinsdag 4 t/m zondag 9 juli in Geesteren, krijgt een internationaal ruiterveld op bezoek dat past bij het niveau van de ondertussen met een vierde ster verrijkte klassieker op de historische grond van het Erve Maathuis.

Liefst 5 oud-winnaars schreven in voor het evenement, dat aan de 43e editie toe is. De Italiaan Gianni Govonni (2003), lokaal favoriet Gerco Schröder (2007), Australiër James Paterson-Robinson (2010), Jur Vrieling (2014) en de Duitser Philip Rüping (2016) proberen hun eerdere succes in het hoofdnummer van ‘Geesteren’ te herhalen.

Ze krijgen gezelschap van toppers als oud-wereldkampioen Philippe Le Jeune, ruiter en bondscoach Dirk Demeersman, Constant van Paesschen, Thierry Goffinet en Pieter Clemens uit België; meervoudig Wereldbekerwinnaar Beat Mandli en Werner Muff uit Zwitserland; William Funnell, Laura Renwick en Guy Williams – viervoudig winnaar van de Derby van Hickstead – uit Engeland; nummer twee van het nationaal kampioenschap Holger Hetzel, Katrin Eckermann en Maurice Tebbel – eerste met het team in de landenwedstrijd in Rome – uit Duitsland.

Opmerkelijke aanwezigen zijn verder de Brazilianen Eduardo Menezes en Cassio Rivetti, de Amerikaanse Molly Ashe, de Spanjaard Eduardo Aznar (onlangs nog goed voor twee foutloze ritten in de landenwedstrijd van Rotterdam), de Italiaan Luca Maria Moneta, de Ier Shane Breen, Saoedi’s eerste amazone Dalma Malhas en het complete ruiterteam van de Verenigde Arabische Emiraten.

Nederlanders

Behalve Gerco Schröder en Jur Vrieling komen voor Nederland onder anderen de regionale favorieten Gert-Jan Bruggink en Willem Greve, aanstormend talent Sanne Thijssen, Wout-Jan van der Schans, Frank Schuttert, Ben Schröder en Doron Kuipers in actie.

De sportieve status van het CSI Twente is dit jaar dus verhoogd van 3 naar 4 sterren en er wordt een extra rankingrubriek aan het programma toegevoegd. Belangrijke impulsen die ertoe leiden dat het traditierijke evenement zich de komende jaren sterk kan blijven profileren op de internationale hippische kalender. Met een lucratieve prijzenpot van €275.000, en dus 40 mille meer dan vorig jaar, wordt een substantieel deel van de internationale top in de aanloop naar het EK in Göteborg geprikkeld af te reizen naar het Twentse coulisselandschap om te starten in de liefst 30 internationale proeven.

Nieuwe bolides

De Grote Prijs van Twente op zondag is dit jaar gedoteerd met ruim €100.000. Liefst 5 auto’s van het merk Mercedes Benz staan te wachten op evenveel winnaars van de 5 rankingrubrieken. De upgrading zorgt er tevens voor dat de topruiters fors meer punten kunnen vergaren voor de FEI Longines World Ranking. Waren er vorig jaar 2.245 punten te verdelen, nu zijn dat er liefst 3.770. Ter indicatie: de huidige nummer één op de FEI Longines World Ranking heeft een totaal van 3.076 punten.

De capaciteit van het complex met 3 wedstrijdpistes en 3 uitstekende inspringpistes stelt topruiters in de gelegenheid met liefst 6 paarden deel te nemen. Afgelopen jaar nog werd een extra all weatherpiste van 70 x 30 meter aangelegd.

Het is dus niets teveel gezegd dat binnen het uitgebalanceerde concept van CSI Twente de springsport van dinsdag 4 t/m zondag 9 juli over de volle breedte – van veulen tot toppaard – tot wasdom komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen