TVC’28 hernieuwt jeugdopleiding als ’talentenfabriek en sociaal bindmiddel’

Voetbalclub TVC’28 uit Tubbergen heeft een nieuw jeugdplan, iets dat gisteravond ten doop werd gehouden.

Waarom doen de Belgen en Duitsers het zo goed, maar blijft het Nederlands elftal daarbij (ver) achter? Volgens vele voetbalkenners, zoals Stefan Huiskes en Kelvin Stopel van TVC’28, is het te wijten aan starheid en te weinig vernieuwing bij de Hollanders. En wat aan de top zo is, geldt ook aan de ‘onderkant’: in het amateurvoetbal. “Stilstand is achteruitgang. Met dit nieuwe jeugdplan hopen we een eerste aanzet te geven tot doorontwikkeling van talent”, zei Stopel tegen de aanwezigen in de kantine van de Tubberger vereniging. Tijd dus voor een nieuw ontwikkelingsplan, met verse ideeën en andere inzichten, als opvolger van het TOP (Talenten Opleidingsplan) wat eerder door een ander clublid (Jeroen Geerink) werd geschreven.

‘Talentenfabriek en sociaal bindmiddel’

Het begon in 2016. Huiskes en Stopel gingen in gesprek met de trainers van TVC’28 om erachter te komen op welke punten het schortte. Dat bleek niet beperkt te zijn tot alleen het voetbaltechnische, maar liep uiteen van ‘geen duidelijke voetbalidentiteit’ tot ‘een onduidelijke taakverdeling in de organisatie’.

De oplossingen die beide ‘geestelijk vaders’ van het nieuwe plan voorstellen voor genoemde problemen, zijn even divers. Een paar voorbeelden:

  • Andere speelvormen met kleinere speelvelden voor jeugdteams
  • De invoering van een spelerspaspoort om de ontwikkeling te volgen
  • Een camerasysteem voor betere wedstrijdanalyse
  • Een app met digitale oefenstof voor trainers

De bedoeling is om vanaf het seizoen 2018-2019 met de implementatie van het opleidingsplan te starten. Hierbij komen niet-prestatieve teams even zozeer aan bod, vertelde Huiskes. “We willen de kwaliteit en betrokkenheid van recreatieve teams stimuleren en waarborgen.”

FC Twente

Vervolgens werd het woord gegeven aan Rob Boudrie, hoofd prestatie en ontwikkeling bij de voetbalacademie van FC Twente, die in het kort zijn mening deelde over het nieuwe opleidingsplan van TVC’28. Ook gaf hij de aanwezigen een inkijkje in het zogenaamde Voetballeerplan Voetbalacademie FC Twente voor de periode 2017-2020.

Hij benadrukte het grote belang van de goede opleiding van jeugdspelers bij de amateurverenigingen, waar FC Twente ook de vruchten van kan plukken. Hij juichte een avond als deze dan ook toe en wees op het feit dat deskundige en goed opgeleide trainers de basis vormen voor talentontwikkeling van de spelers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen