‘Kans op doorgaan CSI Twente met de dag kleiner’

Huldiging tijdens CSI Twente 2019
Foto: Marita Steggink

De organisatie van CSI Twente in Geesteren houdt rekening met allerlei scenario’s, nu ook de hippische wereld volledig in de greep van het coronavirus is.

Vanaf begin maart, toen Indoor Brabant afgelast werd, zijn allerlei modellen met diverse varianten uitgewerkt. Dat licht organisator Robbie Maathuis toe. “De kans dat het doorgaat, wordt met de dag kleiner. Zo realistisch moet je zijn met elkaar. We zijn ook totaal overgeleverd aan anderen”, vertelt hij. “Als je alleen al kijkt naar de reisbelemmeringen voor iedereen. Vorig jaar hadden we 41 nationaliteiten die meededen. Ga er maar aan staan om ze hierheen te krijgen, in deze tijd…”

Maathuis geeft verder aan dat ook de handel in paarden en pony’s op dit moment volledig op z’n gat ligt. “Vliegverkeer is er nog nauwelijks, er is bijna geen transport meer. Kortom, het logistieke plaatje liegt er niet om. Komt bij dat de NVWA, dat over het dierenwelzijn gaat, nu geen exportvergunning afgeeft.”

Verzekerd

Een verzekering tegen dergelijke epidemie├źn, dat de meerdaagse happening in het verleden afsloot, blijkt nu een ‘geluk bij een ongeluk’. “Dat komt nog voort uit 2001 en wij waren niet de enigen. Het had te maken met mond- en klauwzeer, een ziekte die destijds heerste. De MKZ-crisis was het toen, vooral in het zuiden van Nederland. Ook toen was het zo dat, vlak voordat alles in de steigers zou worden gezet, er een streep ging door Indoor Brabant”, aldus Maathuis. “Samen met vier of vijf andere grote paardenevenementen zijn we destijds met een verzekeringspartij om tafel gaan zitten om te bezien hoe wij allen ons hiertegen kunnen wapenen.”

CSI Twente staat voor woensdag 1 tot en met zondag 5 juli 2020 gepland. Maathuis noemt een eventuele uitkering uit een verzekeringsfonds een “doekje voor het bloeden”, dat ervoor zorgt dat de basisorganisatie voor de toekomst gewaarborgd blijft. “Ik hou liever een evenement, laten we wel wezen.”

Dossier: Corona

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden