Bent Viscaal mikt op podiumplek in Jeddah

De 22-jarige Formule 2-coureur Bent Viscaal uit Albergen mag eindelijk weer aan de bak.

Hem wacht een Arabisch tweeluik, welke komend weekend wordt afgetrapt in Saudi-Arabië. Op het gloednieuwe Jeddah Corniche Street Circuit werken Viscaal en zijn Formule 2-concurrenten het voorlaatste raceweekend van het seizoen 2022 af.

Na de drukke maand september, waarin liefst zes Formule 2-races op het programma stonden, was het voor Viscaal de taak om in oktober en november het geduld te bewaren. Waar de jongeling normaliter gewend is om tijdens een seizoen niet heel lang te hoeven wachten op het volgende raceweekend, daar moest de knop voor de derde keer dit jaar om. Viscaal sprak zich hier in een eerder stadium over uit – hij vindt het lange wachten vervelend – en kreeg bijval van zijn tegenstanders. De Formule 2-organisatie heeft reeds besloten om voor het seizoen 2022 terug te grijpen op een kalenderformaat waarbij de raceweekends korter achtereen plaatsvinden.

Voor de ellenlange herfstpauze werd er geracet op de circuits van Monza (Italië) en Sochi (Rusland), waarbij het contrast voor Viscaal amper groter kon. De jonge inwoner van Albergen leverde een fantastisch weekend af in Italië, waar hij op het thuiscircuit van werkgever Trident Racing tijdens een van de wedstrijden naar een fabelachtige podiumplaats reed. Het betekende Tridents eerste trofee in de huidige Formule 2-opzet, en de eerste podiumfinish op het niveau direct onder de Formule 1 sinds oktober 2016.

In Rusland ging het echter niet van een leien dakje. Nadat de eerste race urenlang werd uitgesteld wegens hevige regenval, vergaloppeerde de jonge Nederlander zich op het natte wegdek waardoor de wagen overdwars kwam te staan en de motor afsloeg. Doordat de tweede race vanwege de slechte weersomstandigheden werd afgelast, kreeg Viscaal niet twee, maar slechts één herkansing. Een pikstart, en daarmee de kans op een florissante klassering, werd teniet gedaan door een te laat remmende concurrent, die Viscaal uit de wedstrijd kegelde.

Voor het treffen op het Jeddah Corniche Street Circuit wordt het speelveld wat dichter bijeen gebracht: aangezien het een nieuw circuit betreft, heeft geen enkele coureur van het Formule 2-startveld op het Saudische asfaltlint gereden. Enkel op simulatoren hebben de jonge rijders kunnen oefenen.

“Het Jeddah Corniche Street Circuit ziet eruit als een waanzinnig uitdagende, gave baan”, laat Viscaal vlak voor zijn vertrek naar het Midden-Oosten weten. “Het circuit heeft een flinke hoeveelheid snelle bochten, waarvan een aantal op elkaar aansluit. Het is van groot belang om daar in de juiste flow te zitten, anders kan je een goede rondetijd vergeten. Ik vind het knap hoe men dit circuit in zo weinig tijd heeft gerealiseerd en kan niet wachten om er vrijdag de eerste rondjes te rijden.”

Over de verwachtingen is Viscaal duidelijk. “We hebben in de eerste zes raceweekends meermaals gezien dat Trident en ik een gevaarlijke combinatie vormen, als we het totaalpakket op orde hebben. Dat bleek voor de buitenwacht het beste op Monza, waar ik tweede en zevende werd. Daarnaast hebben wij echter ook in Baku en tijdens de training in Sochi gezien dat we wat betreft pace over een langere afstand niet onderdoen voor de koplopers.”

Een belangrijk ijkpunt vormt de kwalificatie. Viscaal heeft gedurende zijn eerste Formule 2-kwalificaties moeite gehad om de listige Pirelli-banden op de juiste bedrijfstemperatuur te krijgen. “Als we op vrijdagmiddag bij de beste tien eindigen, verwacht ik dat in het weekend voor een podiumplaats kunnen gaan. Bij de huidige Formule 2-regels is het van groot belang om een toptienklassering te noteren in de kwalificatie, al heb ik in Monza laten zien dat het ook van buiten de top tien mogelijk is om naar voren te rijden. Het wordt echter een stukje makkelijker als je er op de startopstelling al bij staat”, besluit de Tukker met een knipoog.

Programma

Er vinden, zoals gebruikelijk, drie wedstrijden plaats gedurende het Formule 2-weekend. Deze wedstrijden worden voorafgegaan door een vrije training en een kwalificatie. Het F2-programma tijdens het GP-weekend in Saudi-Arabië in één oogopslag (Nederlandse tijden, in Saudi-Arabië is het twee uur later):

  • Vrije training: vrijdag 3 december om 11.45 uur
  • Kwalificatie: vrijdag 3 december om 16.20 uur
  • Sprintrace 1: zaterdag 4 december om 13.30 uur
  • Sprintrace 2: zaterdag 4 december om 19.40 uur
  • Feature race: zondag 5 december om 15.25 uur

Reacties

Cookieinstellingen