Bent Viscaal staat voor Le Mans-debuut

Nadat de coureur uit Albergen vorig jaar al deelnam aan het voorprogramma van de Grand Prix van Monaco, mag Bent Viscaal zich nu opmaken voor zijn tweede autosportklassieker.

De 22-jarige Nederlander bereidt zich voor op de legendarische 24 uur van Le Mans, die aanstaand weekend wordt verreden. Viscaal neemt namens ARC Bratislava deel aan de fameuze endurancewedstrijd.

Vijf seizoenen lang vertoonde Viscaal zijn kunsten in de eenzitterracerij. De talentvolle twintiger werd door meerdere Formule 2-teams benaderd voor een dienstverband in het seizoen 2022, maar verschillende, onverwachtse omstandigheden gooiden voor nu roet in het eten wat betreft een tweede seizoen in de klasse direct onder de Formule 1.

Niet getreurd: Viscaal kon rekenen op de aandacht van teams uit de endurancewereld. Met Algarve Pro Racing werd een contract overeengekomen voor het European Le Mans Series-seizoen, waarin Viscaal tot dusver twee wedstrijden heeft afgewerkt. Bij zijn endurancedebuut op Paul Ricard finishte Viscaal na een briljante inhaalrace samen met teammate Sophia Floersch als tweede. In Imola had de jonge Nederlander minder geluk: vanaf startplaats vijftien haalde hij letterlijk veertien concurrenten in, om door een lekke band en voor hem verkeerd getimede neutralisaties niet verder te reiken dan P8.

In de tussentijd maakte Viscaal tevens zijn debuut in het wereldkampioenschap enduranceracen. Althans, dat was de bedoeling. De tweevoudig Formule 2-podiumklant en Formule 3-racewinnaar werd door ARC Bratislava uitgenodigd om deel te nemen aan de 6 uren van Spa-Francorchamps. Tot racen kwam het echter niet, omdat teameigenaar en -genoot Miroslav Konopka vanwege een crash vroegtijdig moest opgeven.

Op het Circuit de la Sarthe in Le Mans krijgt Viscaal een tweede kans om zijn debuut in het World Endurance Championship te maken. Wederom vindt de Tukker teameigenaar Konopka naast zich, ditmaal wordt de knalgele wagen met startnummer 44 gedeeld met de ervaren Tristan Vautier. De eerste collectieve test is inmiddels afgewerkt (zondag), het raceweekend gaat officieel van start met een training op woensdagmiddag.

“Het is een waar genoegen om op de deelnemerslijst van de 24 uur van Le Mans te staan”, laat Viscaal vanuit Frankrijk weten. “Dit is een race waar ik van jongs af aan naar keek, ik probeerde altijd zo lang mogelijk te blijven zitten. Deze plaats heeft iets magisch. Vanaf het moment dat ik voet op deze grond mocht zetten, voelt het alsof ik op een heilige plaats ben.”

“Mijn debuutseizoen in het enduranceracen verloopt eigenlijk heel goed. In het ELMS heb ik tot dusver twee keer kunnen tonen dat ik wel aardig overweg kan met de LMP2-bolides”, zegt Viscaal met gevoel voor understatement. “Vanwege Konopka’s schuiver heb ik helaas nog niet kunnen rijden in het WEC, maar dat moet dit weekend goed komen. Ik heb inmiddels mijn eerste rondjes op het Circuit de la Sarthe gereden en ben behoorlijk onder de indruk. Je kijkt je ogen uit, hier!”

“Om me aan doelstellingen te wagen is denk ik niet verstandig. Ik heb nog nooit aan fysieke 24-uursraces deelgenomen, enkel aan de virtuele 24 uur van Le Mans. Daarin finishte ik overigens wel als derde. Ik hoop dat Miro, Tristan en ik een probleemloze week tegemoet mogen gaan en dan zien we vanzelf wat er binnen de mogelijkheden ligt. Finishen is hier het eerste doel, een mooie klassering komt daarna.”

Woensdagmiddag om 15 uur wordt de actie officieel gestart, met de eerste vrije training. Op donderdag volgt de kwalificatiesessie, daarop zijn nog twee trainingssessies. De 90ste editie van de 24 uur van Le Mans wordt zaterdagmiddag om 16 uur gestart en finisht logischerwijs exact een dag later.

Reacties

Cookieinstellingen