Bezuiniging op bibliotheken, muziekonderwijs en wegen

Het college van B&W is erin geslaagd een meerjarig sluitende begroting op te stellen. Alleen de eerste 2 jaren dient een beroep te worden gedaan op de algemene reserve. Dit houdt echter wel in dat de gemeente Tubbergen de komende jaren moet bezuinigen.

Wethouder Tom Vleerbos (financiën): “Uitgangspunt voor het college blijft een structureel sluitende begroting. Het is een uitdaging om de gemeente Tubbergen de komende jaren sociaal, economisch en financieel gezond te houden. Om dat te realiseren willen we, uitgaande van de kracht in onze eigen samenleving, bestuurlijke moed, daadkracht en vastberadenheid tonen. En dat doen we met deze begroting. Uit deze begroting blijkt dat we vooral partner van de samenleving zijn. Neem bijvoorbeeld het innovatiefonds dat we hebben ingericht voor het sociale domein. Maar niet alles kost geld: neem bijvoorbeeld het verbinden van krachten van onderwijs, ondernemers en overheid.”
Het college maakt enkele fundamentele keuzes, zowel op het gebied van de drie decentralisaties als op het gebied van maatschappelijke voorzieningen. Zo wordt een brede heroriëntatie op maatschappelijke voorzieningen voorgesteld, waarbij steeds scherp gekeken wordt naar de toegevoegde waarde van de activiteit of voorziening. Samen met maatschappelijke organisaties wil het college tot toekomstbestendige oplossingen komen die bijdragen aan leefbare dorpen.
Geen nieuwe belastingen
De komende 4 jaren wil het college geen nieuwe belastingen invoeren. Een uitzondering hierop is eventueel de reclamebelasting in de kern Tubbergen, welke op verzoek van ondernemers wordt overwogen om ruimte te maken voor evenementen en activiteiten. Het college ziet mogelijkheden om leges verder te verlagen en het vergunningsproces te vereenvoudigen. Ook zijn er kansen voor het verder verbeteren van de dienstverlening van de gemeente: steeds meer zaken kunnen online worden geregeld, de gemeente komt op afspraak bij mensen thuis en levert op termijn ook producten thuis af.
Bezuinigingen
Er wordt bezuinigd op de ambtelijke organisatie Noaberkracht, op het onderhoud van de wegen en op de bibliotheek en het muziekonderwijs. Zowel het muziekonderwijs als de bibliotheek zijn teleurgesteld, maar willen samen met de gemeente de schouders er onder zetten om een toekomstige voorziening te creëren. De bezuinigingen leiden echter niet tot verslechtering van kwaliteit van beide voorzieningen. Kleinschalige organisatie, dicht bij de samenleving en in overleg met het onderwijs en de muziekfederatie Tubbergen, kan slagvaardig werken. Op die manier kunnen overheadkosten worden gedrukt en gaan kosten omlaag. De gemeente vindt dat de bibliotheek zoveel mogelijk haar kernfuncties moet behouden. Dat kan door een andere manier van organiseren. De bibliotheek kan zich verder ontwikkelen binnen het CHIEC-concept en een verbinding van maken met andere functies en lokale beleidsterreinen. Er moeten nieuwe inkomstenbronnen worden verworven. Zo wordt de bibliotheek klaargestoomd voor de toekomst.
Download hier de begroting en het bijbehorende meerjarenperspectief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen