Gemeente presenteert sluitende begroting en meerjarenraming

Foto: Redactie

Eén van de belangrijkste doelstellingen in het coalitieakkoord 2014-2018 van CDA-GB/VVD is een structureel sluitende begroting en meerjarenraming. “Ondanks de moeilijke en roerige tijden waarin we ons bevinden zijn we er trots op, met de programmabegroting 2016, deze doelstelling bereikt te hebben”, laat wethouder Tom Vleerbos weten.

De gemeente heeft volgend jaar eenmalig €3,5 miljoen extra te besteden. Dat geld wordt vrijgemaakt om te besteden aan bereikbaarheid, duurzaamheid, maatschappelijk vastgoed en Mijn Dorp 2030. Dit laatste is een project waarmee de gemeente dorpen prikkelt om zelf ideeën te bedenken voor hun toekomst.

Weerstand opbouwen

Ook voegt de gemeente €1,2 miljoen toe aan de algemene reserve om het eigen weerstandsvermogen op peil te brengen. Dat houdt in dat er voldoende geld is voor financiële tegenvallerss.

‘Lokale lasten zo laag mogelijk’

De onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing gaan volgend jaar met respectievelijk 1,1% en 5,1% omhoog. Het gaat hierbij om correcties van de inflaties, dus geen extra verhoging van de tarieven. Verder zet de gemeente €1,3 miljoen opzij om te voorkomen dat lokale lasten verder stijgen. “De gemeenteraad zou er met dit geld onder meer voor kunnen kiezen om de OZB structureel met 3% te verlagen”, aldus Vleerbos.

Voor de afvalstoffenheffing gaat basistarief van €100 in 2016 gelden. Dit betekent een lastenverlichting van €19 ten opzichte van 2015. Verdere verhogingen worden niet doorgevoerd.

De gemeenteraad neemt binnenkort een besluit over de begroting voor 2016.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen