Burgerinitiatief tegen afvalwater stapt uit de klankbordgroep

Freddy Mensink toont gedeputeerde Lievers de petitie
Freddy Mensink toont gedeputeerde Lievers de petitie
Foto: Stop Afvalwater Twente

Stichting Stop Afvalwater Twente is zeer verbolgen over de uitkomsten van het eindrapport over de injectie van oliewater in de Twentse bodem, dat door Royal Haskoning DHV in opdracht van de NAM tot stand is gekomen.

“Vooral de wijze waarop de zuiveringsvarianten kapot zijn gerekend. Onze angst daarvoor is toch bewaarheid! Meer dan 750 pagina’s met veel geneuzel dat door bijna niemand zal worden gelezen, maar wel het onheil over Twente kan afroepen. Wanneer je in staat bent om een turnkey-aanbieding voor volledig zuiveren van circa €45 miljoen door allerlei toeters en bellen op te hogen tot €501 miljoen, dan moge duidelijk zijn dat ons een kunstje wordt geflikt en de integriteit van de aanbieder zelfs in het geding komt. Reden voor ons om afgelopen maandag uit de klankbordgroep te stappen. Wij beschouwen de klankbordgroep als een soort dekmantel waar een soort van wetenschappelijke mist wordt opgetrokken”, zegt Freddy Mensink, woordvoerder van de SAT (stichting Stop Afvalwater Twente). “Deze groep bestaande uit ambtenaren van de provincies, gemeenten, het waterschap en onze stichting, wordt beschouwd als een ‘instrument’, dat samen met de NAM, Economische Zaken en Royal Haskoning DHV tot een soort afstemming komt over het eindrapport. Nou, mooi niet met ons. Wij nemen duidelijk afstand en willen niet mede verantwoordelijk worden geacht voor mogelijk toekomstige ellende in Noordoost Twente.”

“Ook wij zullen een eindrapport maken en hopen zodoende de minister nog op andere gedachten te kunnen brengen. We zijn dat verplicht aan bijna alle inwoners in het injecteergebied (meer dan 30.000 petitie-ondertekenaars) die grote zorgen hebben over de veiligheid en gezondheid voor mens, dier en natuur, nu en in de toekomst van ons prachtige Twente. Die boodschap zullen we aanstaande maandag 23 januari meenemen, wanneer we ons eindrapport persoonlijk overhandigen aan minister Kamp tijdens een overleg op Universiteit Twente. Het liefste zouden we dat doen in het bijzijn van alle petitie-ondertekenaars, om zodoende nog eens duidelijk aan te geven dat Twente het zat is; we zijn er helemaal klaar mee!”, briest Mensink.

Front

“Twente moet een front vormen in het verweer tegen de afvalwaterinjecties. Wij willen hier best het voortouw in nemen”, aldus de SAT-leden. “De NAM probeert ons allemaal tegen elkaar uit te spelen en dat moeten we gezamenlijk zien te voorkomen, want de inzet van ons allen is gericht op het stoppen van de afvalwaterinjecties in Twente. Het eindrapport dat er momenteel ligt, belooft weinig goeds voor Twente. We zijn bang dat minister Kamp eind januari zijn besluitvorming vooral hierop baseert. Dan zien wij de bui al hangen”, vreest het burgerinitiatief.

Gang naar de rechter

Indien de minister eind januari 2017 besluit om injectie van afvalwater in Twente ook in de toekomst toe te staan, zal de stichting SAT niet schromen om wederom de gang naar de rechter te maken. “Het liefste samen met gemeenten en de Provincie Overijssel”, aldus Mensink, “want wanneer we samen de strijd aangaan, zijn de kansen aanzienlijk groter om de injectievergunning van de NAM af te schieten. Ik ben er van overtuigd dat allen zich dan zullen aansluiten, ze zijn dat min of meer verplicht wanneer ze tenminste de moties die het afgelopen jaar vaak veelal unaniem zijn aangenomen, tot uitvoer willen brengen. En zo’n zaak is zeker kansrijk, mede gezien de vele incidenten, de gewijzigde omstandigheden en de nieuwe technieken die heden ten dage mogelijk zijn. We zullen dan nog wel aan fondswerving moeten doen, om de hoge proceskosten te kunnen dekken, want we worden niet gefaciliteerd door de overheid. Maar ook daarbij rekenen we op de inwoners van Twente”, aldus de SAT.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen