Onteigening dreigt voor Vasser boerenbedrijven

Het Springendal en Dal van de Mosbeek bij Vasse worden definitief aangewezen als Natura 2000 gebieden. De Raad van State deed gisteren uitspraak in een beroepsprocedure, aangespannen door de agrariërs in dit gebied.

De boeren en landbouworganisatie LTO Noord beargumenteerden dat het aanwijzen van dit gebied als beschermd stuk natuur hun economische belangen ernstig zou schaden. Volgens de bestuursrechter is dat niet voldoende aangetoond. Zo’n 40 bedrijven worden daardoor deels onteigend en de overige moeten voldoen aan nog strengere regelgeving.
In gebieden die tot Natura 2000-gebied zijn aangewezen gelden strengere regels dan elders. Grasland mag niet meer worden geploegd, stukken agrarische grond worden onder water gezet en uitbreiding van een boerenbedrijf is vrijwel onmogelijk. Het gebied nabij Vasse is aangewezen om belangrijke natuurwaarden te beschermen. Zo groeien er zeldzame planten en leven er zeldzame insecten, zoals het vliegend hert, een bijzondere keversoort.
Ook de gemeenten als Tubbergen waren bepaald niet enthousiast over de aanwijzing door de rijksoverheid, juist vanwege de economische belangen in het gebied. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen