De ijsvogel is weer welkom in Geesteren

Ongeveer 2 kilometer buiten de dorpsgrens van Geesteren is deze week een zo natuurlijk mogelijk uitziende wand geplaatst waarin ijsvogels kunnen nestelen.

Op initiatief van Tom Pikkemaat van het waterschap Vechtstromen heeft Vogelwerkgroep Geesteren 3 nestingsmogelijkheden voor de illustere ijsvogel gemaakt in de pas gerealiseerde vernieuwde waterloop van de Molenbeek te Geesteren. “De mooie, met eikenhouten bedekte oeverwand, is de eerste in zijn soort. Hopelijk kunnen we hier binnen een aantal jaren de eerste jonge ijsvogeltjes verwelkomen”, spreekt Henk Koorman van Vogelwerkgroep Geesteren uit.

Achter het zichtbare deel van de wand met nestgaten bevindt zich een laag leemhoudend zand. Loonbedrijf Dekker uit Vriezenveen zette een mobiele kraan in en Houtzagerij Hesselink uit Tubbergen heeft de buitenste planken van een eikenboom op maat gezaagd, speciaal voor deze klus.

Zeer schuw

De ijsvogel gold jarenlang als een bedreigde soort, maar de laatste jaren is hun aantal weer duidelijk toegenomen. Er was een stijging van 35 tot 50 broedparen in 1997 naar 650 tot 700 in 2002, mede veroorzaakt door de zachte winters, verbetering in waterkwaliteit en het herstel van de natuurlijke loop van beken. Door deze stijging in aantallen is de soort in 2004 van de zogeheten Rode Lijst verdwenen en wordt de ijsvogel daar niet meer als bedreigde soort beschouwd. Door de strenge vorstperiodes van 2008 t/m 2012 is het aantal broedparen gedaald van ongeveer 1000 tot rond de 100.

De ijsvogel broedt meestal 2 à 3 keer per jaar. Maar wie denkt een broedende ijsvogel op te gaan wachten, komt zeer waarschijnlijk bedrogen uit. De viseter met blauwe en oranje kleuren staat namelijk bekend om z’n grote schuwheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen