Levenslust al 90 jaar jong

Na bijna 90 jaar is muziekvereniging Levenslust uit Fleringen nog steeds een bruisende vereniging, waar gezelligheid de boventoon voert.

Elke maandagavond komen de leden bij elkaar voor de repetitie en van de concerten proberen ze aantrekkelijke evenementen te maken, voor zowel het publiek als de muzikant. Hoewel de vereniging bijna 90 jaar oud is, geldt dat natuurlijk niet voor de leden. Muziek maken verbindt jong en oud, en dat is terug te zien in hun bezetting; een gemêleerd gezelschap van alle leeftijden. Jammer genoeg kampt de vereniging met een langzaam dalend ledenaantal. Ze zijn daarom op zoek naar enthousiaste (aspirant)muzikanten uit Fleringen of omgeving die het leuk vinden om in een gezellige setting muziek te maken. Nieuwsgierig? Diegenen zijn van harte welkom om eens te komen kijken tijdens een repetitie, op de maandagavond. Hiervoor is het wel handig om vooraf even contact met de club musici op te nemen, zodat ze weten wie er komt, via [email protected] of tel. 06-42092744.

Deel 1

In aanloop naar het 90-jarig jubileum van Levenslust zal in de komende maanden de geschiedenis van deze vereniging maandelijks stukje bij beetje langs komen. Nu volgt deel 1. Hiervoor moet men terug naar Fleringen in 1926. Dit was toen eigenlijk niet meer dan een kruispunt van 2 wegen waaraan een café, een kruideniersbedrijf met bakkerij, een klein filiaaltje van de ABTB, een schooltje, woningen die je op de vingers van een hand kon tellen, enkele verspreid liggende boerderijen en nog een aantal wat verder in de omtrek gelegen landbouwbedrijven.

Het buurtschap was verdeeld onder de parochies Albergen, Reutum, Tubbergen en Weerselo. Fleringen was de gemoedelijkheid van het open Twentse land, waaraan het wereldgebeuren ogenschijnlijk volkomen voorbijging. En toch bestond daar de behoefte aan cultureel leven en trachtte men gezamenlijk om een muziekvereniging op te richten.

Initiatief

In april 1926 nam de heer Wissink, die lid was van de Dr. Schaepman Harmonie, het initiatief om in Fleringen een muziekvereniging op te richten. Spoedig werd er vergaderd en tot oprichting besloten.

Op 26 september 1926 kwam er een bestuur van 8 personen. Voorzitter werd de heer Haghuis. Er meldden zich 35 personen. Met de heer Van Koersveld uit Albergen werd contact opgenomen en deze was onmiddellijk bereid het dirigentschap op zich te nemen. Onderdirecteur werd de heer Nijhuis (de oude schilder). De repetities waren de eerste jaren in het inmiddels niet meer bestaande café Van de Koelen aan de Ootmarsumseweg. De heer Van Koersveld verzorgde ook de theorie.

Instrumenten

Voordat men kon oefenen moesten er natuurlijk instrumenten komen en zoals het altijd is geweest ontbraken ook toen de nodige financiële middelen. De collecte bracht 600 gulden op. Een voor die tijd groot bedrag. De instrumenten kosten echter 1700 gulden in totaal. De heer Haghuis zorgde voor een renteloze lening voor het ontbrekende bedrag. De geest en instelling van de Fleringer bevolking is in wezen niets veranderd, want ook in 1975 bracht een renteloze lening uitkomst voor het gymlokaal.

Op 26 september 1926 werden de instrumenten ‘uitgereikt’. Nou, uitgereikt… de eersten grepen naar een klein instrument, zodat de laatsten genoegen met de grootste moesten nemen. Er werden 2 repetities per week gehouden. Eentje onder leiding van de heer Van Koersveld en de tweede avond onder leiding van de heer Nijhuis.

Wegens drukke werkzaamheden elders moest de heer Van Koersveld het dirigentschap neerleggen. Er werd toen met de heer B.F. Koopman uit Tubbergen contact opgenomen, die bereid was om muziekvereniging Levenslust verder te begeleiden. Groot was de belangstelling bij zijn afscheid als dirigent in 1960. De heer Ter Heine uit Vasse heeft wegens ziekte van de heer Koopman nog 3 jaar de leiding gehad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen