Jongerentheatergroep van Concordia Albergen bestaat 10 jaar

De jongerentheatergroep van Concordia Albergen
De jongerentheatergroep van Concordia Albergen
Foto: Redactie

In september 2003 is binnen de muziek- en toneelvereniging Concordia in Albergen gestart met een kindertheatergroep.

Na de oprichting van deze groep, voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, werden de eerste kinderen in 2006 te oud hiervoor. Toch wilden zij graag verder met theater. Dit was de aanleiding om een jongerentheatergroep op te richten, waarin zij en andere jongeren die zich aanmelden fanatiek aan de slag gingen. Vanaf toen vonden er elk seizoen 2 voorstellingen na elkaar op hetzelfde podium plaats. De kinderen werden zo geïnspireerd door de jongeren en  werden gemotiveerd om door te stromen. Met de komst van deze theatergroep voor jongeren werd er een brug geslagen tussen die voor kinderen en die voor volwassenen.

Bijzondere optredens in de afgelopen jaren waren de deelname aan het gemeentelijk toneelfestival en de uitvoering tijdens KAFT. Een ander hoogtepunt was 2 jaar geleden het tournee van optredens door Overijssel. Hiervoor hadden de regisseurs een speciale opdracht gekregen.

Jubileum

Nu, in september 2016, bestaat deze jongerentheatergroep 10 jaar. Een groep van maximaal 12 jongens en meiden vanaf ongeveer 12 jaar. De grootte van de groep wordt bewust klein gehouden om persoonlijke aandacht hoog in het vaandel te kunnen houden. De jongeren komen uit Albergen, maar ook uit andere plaatsen van de gemeente Tubbergen.

De ervaren regisseurs Dimph Kooistra en Joke Lekkerkerker begeleiden nu al een aantal jaren deze jongeren. De jongeren worden actief betrokken bij de inhoud van de voorstellingen, wat vaak leidt tot actuele thema’s die erg aanspreken.

Vaardigheden en kennis van theater

Veiligheid en ontspanning vormen de basis van het deelnemen in de groep. Verder wordt er gewerkt aan, in eerste instantie, vertrouwen in jezelf en de ander om te durven spelen. Gedurende het hele jaar komen verschillende aspecten van het acteren aan bod. Samenspel, concentratie, inlevingsvermogen, tekst en improvisatie zijn hierbij een rode draad. Jongeren maken gaandeweg kennis met verschillende vormen van theater.

Oefeningen in theatersport  is een onderdeel van de lessen. Dit is een vorm van improvisatietheater, zoals bekend van het televisieprogramma De Lama’s. Op een leuke manier leert de jongere hoe je snel verhalen uit  je duim kunt zuigen en deze op zo’n wijze te brengen dat iedereen je nog gelooft ook. Jongeren ervaren hoe leuk het is om toneel te spelen maar worden er zelf ook sterker van doordat ze zich goed leren presenteren.

Nog enkele plekken vrij

Binnenkort start het nieuwe seizoen weer. Er zijn er nog enkele plekken vrij binnen de jongerentheatergroep. Voor jongeren die interesse hebben, is er de mogelijkheid om eerst een paar keer vrijblijvend en zonder betaling te komen meespelen om te kijken of het iets voor hen is. Ervaring of talent is niet nodig.

Voor informatie en aanmelding voor de kinder- of jongerengroep kan er contact worden opgenomen met Joke Lekkerkerker (tel. 06-21441008) of Dimph Kooistra (tel. 06-23268306) en anders via mail: [email protected].

Foto

Op de foto staan de jongeren Merlin Hoek, Mayke Koopman, Just Hehenkamp, Myrthe Velthof, Maud Voortman, Willemijn Meevis en Sjoerd de Snayer samen met regisseurs Dimph Kooistra en Joke Lekkerkerker. Karlijn van Haaren en Willemijn Oele ontbreken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen