Noaberteam breidt uit naar Albergen

Leden van het Noaberteam
Leden van het Noaberteam
Foto: Redactie

Na eerder al te zijn gestart in Geesteren en Tubbergen slaat het succesvolle Noaberteam haar vleugels binnenkort uit naar Albergen.

Wie een vraag heeft m.b.t. veiligheid, welzijn, wonen of zorg kan bij het zogeheten Noaberteam terecht. Die groep van samenwerkende instanties met diverse specialisten wil een gezicht en aanspreekpunt zijn voor elke inwoner, een bijdrage leveren aan de sociale samenhang in een dorp en bovendien de participatie versterken. Concreet gaat het erom dat signalen van bewoners omgezet worden in activiteiten voor en door de bewoners. En daarbij – waar nodig – professionele ondersteuning. “Samen met de mensen zelf en met hulp van vrijwilligers. Daar maken wij ons sterk voor”, vat wijkverpleegkundige Iris Schoneveld van TMZ Thuiszorg samen. Zij deelt met Desiree Velthof (ZorgAccent) het voorzitterschap van Noaberteam Tubbergen, iets dat ieder jaar rouleert binnen de zorgprofessionals.

Bijvoorbeeld in Geesteren is er eens per 2 weken een spreek- en inloopuur waar iedereen uit het dorp z’n ei kwijt kan. Toch richt het Noaberteam zich niet alleen om de individuele problemen. Schoneveld vult aan: “De opzet van het informatieve spreekuur in Geesteren en de Dorpshuiskamer in Tubbergen is om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen laten wonen. Door de hulpvrager juist te laten kijken naar de eigen mogelijkheden, i.p.v. naar dat wat er schijnbaar onmogelijk is, kan er voorkomen worden dat deze persoon in het professionele circuit terechtkomt. Wanneer wonen en welzijn naar wens zijn, doen mensen minder vaak een beroep op zorg – is de gedachte. In de praktijk blijkt dit inderdaad ook het geval.”

Ontwikkeling

Zowel in Geesteren als Tubbergen is het Noaberteam aardig ingeburgerd en weten de leden elkaar snel te vinden. “Hierdoor kunnen wij snel ‘schakelen’ en afspraken maken. Iets wat natuurlijk ten goede komt aan alle inwoners”, benadrukt Schoneveld. “Zoals verwacht versterken de teams in beide dorpen elkaar, omdat ze van elkaar kunnen leren met betrekking tot vraagstukken en ontwikkelingen binnen de 4 deelgebieden: veiligheid, welzijn, wonen en zorg.”

Op de foto staan een aantal van de zorgprofessionals die binnen het Noaberteam gebundeld zijn: Anne van de Raadt (Steunpunt Mantelzorg), Toni Maathuis (Steunpunt Mantelzorg), Iris Schoneveld (Wijkverpleging TMZ), Bert Rolefes (Wijkverpleging Maartje), Desiree Velthof (Wijkverpleging Zorgaccent), Nicolet Plegt (Stichting Welzijn Tubbergen), Chantal Lesscher (Wijkverpleging Buurtzorg), Leo Stamsnieder (Zorggroep Sint Maarten de Eeshof), Anton Schrijver (Stichting Dorpsbelang Geesteren), Johan Hofhuis (Woningstichting Tubbergen).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen