Zeldzame bomen en struiken komen terug in het landschap

Foto: Albert Vliegenthart

Winterlinde, fladderiep, tweestijlige meidoorn en de wilde mispel. Wie kent ze niet? Het zijn bijna uitgestorven inheemse bomen en struiken die steeds zeldzamer worden. Landschap Overijssel wil ze graag terugplanten en zet hiervoor een actie op touw.

Voor iedere 10 nieuwe donateurs gaat natuurbeheerder Landschap Overijssel een groep zeldzame bomen planten. Het zijn boom- en plantsoorten die thuishoren in Overijssel en vroeger overal in het buitengebied te vinden waren, o.m. in landschapselementen als houtwallen en ook als alleenstaande boom in een weiland. Hiervan neemt het aantal af, en hiermee ook de variatie aan bomen en struiken. En als er elementen worden teruggeplaatst, wordt er vaak gekozen voor eik of Gelderse roos en dat zou een grote verarming van de biodiversiteit zijn.

Variatie

De komende maanden voert Landschap Overijssel actie om de organisatie verder te versterken en vraagt ze iedere huidige donateur om tenminste 1 nieuwe donateur te werven. Voor iedere 10 nieuwe donateurs, die zich tot 15 februari 2017 aanmelden, plant de organisatie ergens in het landschap een groepje zeldzame bomen en struiken. Met het terugplanten van deze inheemse bomen en struiken hoopt de natuurbeheerorganisatie het landschap ook weer aantrekkelijk te maken voor bepaalde dieren, bijvoorbeeld vlinders als de iepenpage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen