Waardig afscheid voor ‘koningin van de bieb’

In stilte tussen de kinderen, op een afstandje van de sprekers, overal in de bibliotheek van Geesteren werden vanmiddag behoorlijk wat traantjes weggepinkt. Het middelpunt van de belangstelling, Judith Kempers, leek verrassend genoeg nauwelijks ergens last van te hebben.

De laatste dag van ‘hun’ bieb, zo zien veel Geesternaren vandaag. “Een triest moment. Het wordt in elk geval nooit meer zoals het was”, vatte Marleen Kuipers haar eigen – en dat van vele dorpsgenoten – gevoelens samen. “Straks is het compleet afhankelijk van vrijwilligers. Dan moet je nog maar afwachten wat ervan komt, van deze centrale plek in het dorp. Kijk, dit gebouw is nog zoveel meer dan alleen wat stenen en dakpannen. Of zelfs boeken. Die sociale functie moet blijven. Als ik ergens anders ging wonen, in het verleden, ging ik direct naar de lokale bieb om er lid van te worden.”

Persoonlijke herinneringen

Met het sluiten van de bieb zoals het tientallen jaren lang jong en oud bediende met leesvoer, werd tegelijkertijd afscheid genomen van de vaste bibliothecaresse: Judith Kempers. Al sinds 20 augustus 1991, inmiddels dus 25 jaar geleden, is zij er in dienst geweest. Haar liefde voor boeken steekt ze niet onder stoelen of banken. “Mensen, blijf lezen. Blijf voorlezen aan kinderen, ook als ze al wat ouder zijn. Bedenk dat alles wat een mens ooit bedacht heeft, is opgeschreven en gedeeld. En om dit goed te blijven volgen is lezen belangrijk”, sprak Kempers tot de menigte. “Maar ook natuurlijk voor ontspanning. Blijf lid van een bibliotheek, die heeft je zoveel te bieden. De bibliotheek is verreikend en verrijkend.”

Velen deelden persoonlijke herinneringen. Paul Sand bijvoorbeeld memoreerde dat iemand hem eens had verteld dat zijn familie van Duitse adel afstamde. Hij ging samen met Kempers op zoek. “Jij was mijn eerste browser! Jouw zoekwerk leverde mij veel op, wat heb ik veel informatie bij je opgehaald”, aldus de Geesternaar. “Ons contact is gelegd vanuit mijn onderzoek naar mijn familiegeschiedenis. Ik kan jullie vertellen dat ik niet van adel ben. Judith, jij wel. Je bent en blijft de koningin van de Bibliotheek Geesteren.”

Niet alleen ontving Kempers vele presentjes, ze deelde er ook wat uit aan 4 vaste bibliotheekgangers: Suus Paus, Bianca Droste, Truus Ankoné en Annie Hemmer.

Boekenhuis

Een werkgroep is bezig in kaart te brengen wat de toekomst brengt voor het bibliotheekgebouw. Boeken blijven lenen, ook van inwoners onderling, is hierbij het uitgangspunt. Daarnaast wordt bekeken welke andere (passende) functies er nog meer mogelijk zijn op de locatie aan de Kampboerlaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen