Wagenbouwers en organisatoren willen veiligere carnavalsoptochten

Foto: Noaberkracht

Na een eerdere bijeenkomst hebben carnavalsverenigingen en wagenbouwers uit de gemeenten Dinkelland en Tubbergen hun krachten gebundeld voor meer veiligheid tijdens carnavalsoptochten.

Reden voor de eerste bijeenkomst was het tragische ongeluk tijdens de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen. In die optocht moest een chauffeur van een grote praalwagen plots op de rem, waardoor een grote kop van de wagen afbrak en in het publiek viel. Hierbij raakten 3 omstanders gewond, waarvan er eentje zelfs zwaardere verwondingen opliep.

Veiligheid verbeteren

Tijdens de bijeenkomst is een werkgroep gevormd van overkoepelende verenigingen die een carnavalsoptocht organiseren. Ook de optocht organiserende carnavalsverenigingen uit de gemeenten Losser en Oldenzaal hebben zich aangesloten bij deze werkgroep. Gezamenlijk keken zij naar manieren waarop de veiligheid tijdens carnavalsoptochten in Noordoost Twente kan worden verbeterd. “Je kan veel van elkaar leren, daarom legden wij onze optochtreglement naast elkaar”, vertelt Emiel Bramer, deelnemer van de werkgroep en lid van de vereniging Twentse Verlichte Carnavalsoptocht.

De werkgroep creëerde een checklist met allerlei maatregelen die carnavalsverenigingen kunnen nemen om de veiligheid van grote en kleine wagens te verbeteren. “Niemand wil dat een ongeluk zoals vorig jaar nog een keer gebeurt”, vertelt Hans Pool, voorzitter van de optochtcommissie van carnavalsvereniging de Köttelpeer’n uit Denekamp en tevens deelnemer aan de werkgroep. “We gaan nu ook elk jaar de optochten met elkaar evalueren, dat is zeer zinvol”, vervolgt hij.

‘Olievlek’

De werkgroep presenteerde woensdagavond haar bevindingen aan de optocht organiserende verenigingen in de gemeenten Dinkelland, Tubbergen, Losser en Oldenzaal. Er werd uitgebreid ingegaan op het belang van veiligheid. Verschillende specten, van het aanwezig hebben van brandblussers tot het afsluiten van goede verzekeringen, kwamen aan bod. De werkgroep is van plan de komende jaren zicht te blijven inzetten voor meer veiligheid tijdens de optochten. “De aandacht voor meer veiligheid zou zich als een olievlek over alle carnavalsverenigingen moeten uitspreiden, zo denken wij erover”, aldus Martin Rutenfrans, lid van de optochtcommissie van de Köttelpeer’n.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen