Sabotage aan installatie Nederlandse Aardolie Maatschappij

Foto: Redactie

Naar nu blijkt zijn gisteren 2 mannen aangehouden die vermoedelijk in Hezingen een installatie van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) gesaboteerd hebben.

Het gaat om een 20-jarige en een 21-jarige man uit Sassenheim (Zuid-Holland). Ze worden verdacht van vernieling van een technische installatie.

De politie kreeg rond 18.40 uur de melding dat 2 personen vanaf het terrein van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) aan de Hooidijk waren weggerend en dat daarna een sissend geluid te horen was. Agenten troffen de 2 mannen korte tijd later in de buurt van het terrein aan. Het bleek dat ze een pomp van een technische installatie hadden vernield.

De mannen zijn aangehouden en ingesloten voor nader verhoor. Het is nog onbekend is of zij tot een bepaalde actiegroepering behoren dan wel op eigen houtje tot hun vermoedelijke daad kwamen.

Onrust door werkzaamheden NAM

Inwoners in het gebied in Noordoost-Twente waar de NAM afvalwater injecteert, maken zich zorgen over gezondheidsrisico’s als schade aan woningen en aardbevingen.

Update 16.25 uur: Reactie NAM

Een woordvoerder van de NAM kan nog niet exact aangeven in welke mate er sprake is van schade aan de installatie in Hezingen. “Het betreft geen actieve gaswinningslocatie van ons en ook wordt er daar geen oliewater, zoals het weleens omschreven is, in de grond gepompt – zoals elders het geval is. Wel is er daar een koppeling met het oude gasveld, waaruit in het verleden wel gas gewonnen is. Na de melding van de politie hebben we er technische mensen naartoe gestuurd. Die hebben geconstateerd dat inderdaad aan knoppen was gedraaid en er dingen van de installatie afgehaald waren. Het is mij nu niet bekend wat de schade is. Overigens is het niet zo dat als je daar aan de knoppen gaat zitten of een afsluiter sloopt, er gas uit spuit of iets dergelijks. Zo werkt dat echt niet”, vertelt Kirsten Smit namens het olie- en gaswinningsbedrijf.

Of de arrestanten vanuit een actiegroep als Milieudefensie of Greenpeace handelden, kan Smit niet bevestigen. “De bedoeling van de mannen die daar gisteravond in de kraag zijn gevat, is ons geheel onduidelijk op dit moment. Dat is echt aan de politie om verder uit te zoeken. Die zijn daar uiteraard veel beter in dan wij.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen