‘Iedereen is bang voor de nu gearresteerde familie B.’

Foto: Redactie

Buurtbewoners waren al langer op de hoogte van de uitbuiting en mishandeling van ‘slaaf Jeffrey’. Dat bleek vanavond tijdens de informatiebijeenkomst die voor hen gehouden werd, georganiseerd door de gemeente en politiediensten.

Burgemeester Stegers deed het welkomstwoord. “We willen vanavond emoties, gedachten met elkaar delen. Daarom is ook diaken Bert Huitink aanwezig. U heeft vast al veel gehoord en gelezen. Niet alles daarvan is juist. Daarom willen we ook graag feiten scheiden van ‘kletskoek’.”

Maximaal 12 jaar

Emil Baveld, politiechef in Noordoost-Twente, gaf aan dat het lokale politieteam eigenlijk geen bemoeienis heeft gehad met dit onderzoek. Hij sprak tegen dat Jeffrey op straat heeft gewoond, zoals buren vorige week nog aangaven. “Nee, het slachtoffer heeft nooit een zwervend bestaan gehad. Wel heeft hij in een begeleid wonen situatie gezeten.”

Hans van Hoegee, teamleider opsporing ministerie van sociale zaken, nam vervolgens het woord. Hij legde uit waar het gearresteerde stel van verdacht wordt. Dat betreft arbeidsuitbuiting, volgens hem een soort ‘moderne slavernij’. “Je hoeft daarbij niet altijd vastgehouden te worden. Maar vaak moeten ze wel hun papieren inleveren”, aldus Van Hoegee. “Het is een ernstig feit. Er staat niet voor niets 12 jaar celstraf op. Het gaat in dit geval om een hele lange periode waarin er waarschijnlijk sprake was van uitbuiting. Kennelijk zijn er voldoende redenen om hen langer vast te laten zitten. Daarom heeft de rechter-commissaris dat besloten.”

Angstcultuur

Toen buurtbewoners vragen mochten stellen, bleek er al snel een rode lijn in hun verhaal: angst voor de familie B. Ze wensen daarom allen alleen anoniem het woord te nemen. “De mensen waar het om gaat, zijn heel intimiderend. Wij wisten dat Jeffrey daar zat. Hij mocht het terrein niet af”, zo gaf één van hen toe. “We wisten wel een beetje wat daar gebeurde, maar durfden niet te praten.”

Ook bleek er nogal wat frustratie en boosheid, bijvoorbeeld in de richting van de gemeente en de politie. “Er is een aantal jaren geleden vanuit 15 buurtbewoners een schrijven geweest, met een kopie hiervan naar de woningstichting. Over wat daar allemaal gebeurt en hoe zij ons allen intimideren. En als ik zie wat daar gebouwd is, wat een enorme rommel ook. Als ik hetzelfde doe, krijg ik morgen direct een peloton handhavers op mijn nek. En waar is de woningstichting vanavond eigenlijk?”, vroeg een andere buurtbewoner zich af. Volgens de burgemeester wist de gemeente van niks. “Als wij hadden geweten wat daar aan de hand was, hadden we sowieso ingegrepen. Net als u – denk ik.”

“Kan ik straks mijn kinderen veilig de straat opsturen, als ze snel weer vrijkomen? Niemand durft wat te zeggen, ook niet nu het in de openbaarheid gekomen is. Zo diep zit de angst”, zei een buurvrouw met trillende stem. Veel buren zijn dus helemaal klaar met de familie B. en vragen zich af wat de politie en gemeente voor hen kan betekenen, ook als ze snel weer vrij komen. “Neem eens een keer actie, doe eens wat; weg met die lui!”

Burgemeester Stegers: “Ik proef angst, door bedreiging en intimidatie. Ook heb ik veel nieuwe dingen gehoord. Ik roep u op om met de politie te praten. Alleen dan kan het OM er wat mee.” Stegers sloot af met de woorden dat hij hoopt samen op te kunnen blijven trekken, nu en in de toekomst – ook voor de familie B.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen